Στα παιδικά της χρόνια, τότε που γινόταν ο πόλεμος του΄40, "ταξίδεψε" μια 80χρονη ανοϊκή από τη Θεσσαλονίκη, χάρη σ' ένα θεατρικό δρώμενο, που διαδραματίστηκε στο σπίτι της.

Τα "ταξίδι" αυτό πραγματοποιήθηκε, χάρη σε μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος "Θέατρο κατ΄οίκων".

Ξεκινώντας από τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, που έδειξαν ότι η τέχνη βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και κάνει τους ασθενείς πιο κοινωνικούς, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών αποφάσισε να εντάξει την τέχνη στο σκέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και σ' ένα γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος "Θέατρο Κατ΄οίκων", δύο ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, συνοδεύοντας ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, αποτελούμενη από νευρολόγο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και οδοντίατρο, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα την 80χρονη ανοϊκή, για να τη βγάλουν από τον κόσμο της λήθης και να της προσφέρουν ένα ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων.

«Η ανταπόκριση της ασθενούς ήταν εντυπωσιακή: είχε εστιασμένη την προσοχή της στους ηθοποιούς, για περίπου 10 λεπτά συνεχώς, και συμμετείχε με ερωτήσεις και απαντήσεις. Όταν άρχιζε να "χάνεται", εμείς την επαναφέραμε και στρέφαμε πάλι την προσοχή της στο δρώμενο. Η δε φροντίστριά της ήταν ενθουσιασμένη, γιατί παρακολούθησε θέατρο για πρώτη φορά στη ζωή της», ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος της Εταιρείας, Ευγενία Γκαβοπούλου.

Η κα Γκαβοπούλου επισήμανε ότι η προσφορά μιας θεατρικής παράστασης σε μια ομάδα πληθυσμού, που δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη, είναι πολύ σημαντική, καθώς η συμμετοχή των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι κατ΄οίκον θεατρικές παραστάσεις, που είναι μια κοινωνική προσφορά του ΚΘΒΕ, συνοδεύουν την κατ΄οίκον φροντίδα που προσφέρει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, και αφορά κυρίως σε ασθενείς με άνοια, οι οποίοι δε μπορούν να μετακινηθούν.

Όπως τονίζει η κα Γκαβοπούλου, οι ασθενείς που δέχονται τις υπηρεσίες κατ΄οίκον φροντίδας ενημερώθηκαν για τις παραστάσεις αυτές και ήδη 10 από αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Οι παραστάσεις, ή καλύτερα τα δρώμενα, γίνονται από δυο ή τρεις ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, αφού πρώτα πάρουν πληροφορίες από την ομάδα μας για το νοητικό επίπεδο του ασθενή, τον τόπο καταγωγής, τις μουσικές του προτιμήσεις, ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να τούς είναι χρήσιμο». Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, στις 11 το πρωί, συνδυάζονται με το ραντεβού του ασθενή και διαρκούν 30-45 λεπτά.

Παράλληλα με τα θεατρικά δρώμενα, στο πλαίσιο της υπηρεσίας κατ΄οίκον, παρέχεται στους ανοϊκούς ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και οδοντιατρική παρακολούθηση και παρέμβαση. Επιπλέον, παρέχεται ψυχολογική εκτίμηση και υποστήριξη τόσο στους ασθενείς όσο και στους περιθάλποντές τους.

Επίσης, η ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ συνεισφέρει στη διεκπεραίωση και ρύθμιση θεμάτων των ασθενών και των περιθαλπόντων, με ασφαλιστικά ταμεία, υγειονομικές επιτροπές και υπηρεσίες υγείας.