Τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο.

Η υφυπουργός επεσήμανε πως το σχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με άνοια και οι οικογένειές τους.

«Μη ξεχνάς όσους δε θυμούνται» επεσήμανε η Κατερίνα Παπακώστα και προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντική η σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης. Όπως είπε, στην Ελλάδα το 90% των ασθενών μένουν στα σπίτια τους με τη φροντίδα από κάποιο μέλος της οικογένειας.

Πρόκειται για μια νόσο με οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις για την οικογένεια του πάσχοντα και τον ίδιο, είπε η υφυπουργός Υγείας, καλώντας ταυτόχρονα τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τους βασικούς άξονές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ώστε να γίνει «η απαραίτητη “όσμωση” απόψεων».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, υπάρχουν σήμερα 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 65,7 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 115,4 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Σύμφωνα με στοιχεία, το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα (άμεσα και έμμεσα) πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.