Πώς να τρως το ίδιο φαγητό με λιγότερες θερμίδες

Πώς να τρως το ίδιο φαγητό με λιγότερες θερμίδες
Συχνά, ακούγεται και αναπαράγεται η άποψη ότι μόνο μειώνοντας τις θερμίδες μπορούμε να χάσουμε Βάρος. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό.
 
Η αλήθεια είναι ότι η άποψη αυτή δεν ευ- σταθεί. Το κλειδί, για να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες, είναι να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών χαμηλής πυκνότητας και να αυξήσουμε τις τροφές με υψηλή πυκνότητα. Από άποψη θερμίδων, χαμηλής πυκνότητας τροφές (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, αλλαντικά, γλυκά κ.λπ.) περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες αναλογικά με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.
 
Γενικά, αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη. Αν, για παράδειγμα, διαλέξουμε να φάμε 100 γρ. χοιρινό κρέας, το οποίο είναι σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα καταναλώσουμε περίπου τριακόσιες πενήντα θερμίδες, ενώ, αν διαλέξουμε ίδια ποσότητα βοδινό (το οποίο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), διακόσιες είκοσι θερμίδες. Επομένως, μπορούμε να μειώ - σουμε τις θερμίδες χωρίς να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που τρώμε.
 
Υψηλής πυκνότητας τροφές έχουν συνήθως χαμηλή θερμιδική αξία. Τέτοιες τροφές είναι τα όσπρια, το ρύζι (αναποφλοίωτο), τα δημητριακά, το μαύρο ψωμί, τα λαχανικά, τα φρούτα κ.ά. Επιπλέον, οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρικές ίνες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού, και, φυσικά, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 
Έτσι, μειώνοντας τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (κρεατικά, αλλαντικά, τυριά ολόπαχα, γλυκά, λίπη αμιγή κ.λπ.) και αυξάνοντας τις τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι οι παραπάνω τροφές, μειώνουμε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες (κατά περίπου πεντακόσιες ημερησίως), χωρίς να μειώσουμε το φαγητό που καταναλώνουμε.
 
Για την ακρίβεια, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει ως ενδεδειγμένη για τη μείωση του βάρους και την καλή υγεία δίαιτα αυτή της οποίας το 70% των θερμίδων αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και συνδυάζεται με τη σωματική άσκηση.
 
Πρέπει,  βέβαια, πάντα να θυμόμαστε ότι δεν είναι συνετό να μειώνουμε υπερβολικά τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, γιατί τότε μειώνεται ταυτόχρονα και ο μεταβολικός μας ρυθμός λόγω του περιορισμού της ενδοκρινούς μας λειτουργίας.
 
Είναι πια γνωστό ότι δεν είναι οι υδατάνθρακες το θρεπτικό συστατικό που ευθύνεται για την παχυσαρκία.Όλες οι τροφές έχουν θερμίδες. Επομένως, αυτό που προκαλεί την παχυσαρκία είναι οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και λίπους. Το λίπος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από ό,τι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες (1 γρ. λίπος = 9 θερμίδες, 1 γρ. υδατάνθρακας / πρωτεΐνη = 4 θερμίδες).
 
Εφόσον μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τις αποφύγουμε, περιορίζουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες χωρίς να μειώνουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητο να εξοντωθούμε από τις δίαιτες της «πείνας και της δυστυχίας» για να χάσουμε βάρος.
Γι’ αυτό το λόγο, σκόπιμο είναι να αναφερθούν γενικοί κανόνες και παραδείγματα:
-Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
-Τα περισσότερα προπαρασκευασμένα προϊόντα έχουν πολλά λιπαρά.
-Τα περισσότερα, όχι όλα, τα φυτικά προϊόντα δεν περιέχουν καθόλου ή περιέχουν πολύ λίγα λιπαρά.

Πηγή: boro.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο