Οι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα και κάνουν κάποιαχειρωνακτική εργασία ή έχουν κάποια άλλη χαμηλά αμειβόμενη δουλειά,αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέαδιεθνή επιστημονική έρευνατην μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μίκα Κιβιμάκι τουUniversity College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από τέσσεριςδημοσιευμένες και 19 αδημοσίευτες μελέτες πάνω στη σχέση πολύωρης εργασίας καιδιαβήτη.

Η στατιστική ανάλυση, που αφορούσε στοιχεία για συνολικά 222.100 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία για μια περίοδοεπτάμισι ετών, έδειξε ότι όσοι κάνουν χειρωνακτικές και άλλες υποβαθμισμένεςδουλειές, δουλεύοντας πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαίως, έχουν κατά μέσο όρο 30%μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους εργάζονται 35έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άσχετος με το αν κανείς εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες, κάτι πάντως που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνει τονκίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο αυξημένος κίνδυνοςαφορά μόνο όσους κάνουν χειρωνακτικές και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δουλειές. Αλλιώς, στις μη χειρωνακτικές δουλειές, δεν παρατηρείται κάποια διαφοράστον κίνδυνο διαβήτη, είτε κανείς εργάζεται 35 είτε 55 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω γιατί ο αυξημένοςκίνδυνος έχει μια τέτοια «ταξική» διάσταση. Ως πιθανές εξηγήσεις ανέφεραν ότι όσοιδουλεύουν σε κακοπληρωμένες δουλειές, συνήθως έχουν λιγότερες ευκαιρίες ναχαλαρώσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, να ασκηθούν, να κάνουν υγιεινή ζωή κ.α.

«Αν και η πολλή δουλειά είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στονκαθένα, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι υπάρχει σημαντικά αυξημένοςκίνδυνος για τους ανθρώπους ειδικά που κάνουν χαμηλού κοινωνικοοικονομικούεπιπέδου δουλειές», δήλωσε η Μίκα Κιβιμάκι.