Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και καλεί τους πολίτες να μην ξεχνούν να ζητούν βοήθεια.

«Στις μέρες μας κάτω από το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η βία, οι συγκρούσεις, οι αγχώδης διαταραχές με σωματικά συμπτώματα και η κατάθλιψη διακατέχουν του πολίτες. Η υγεία είναι μία, όταν το σώμα νοσεί και η ψυχή νοσεί!» αναφέρει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τα δεδομένα που η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά ο ετήσιος μέσος όρος νέων αιτημάτων στις μονάδες της για τις χρονιές 2010-2014, συγκριτικά με την περίοδο 2000- 2009. Ειδικότερα, στην περίοδο των πέντε ετών μετά την κρίση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα αιτήματα προς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ληπτών των υπηρεσιών της ΕΚΨ&ΨΥ, επίσης την περίοδο μετά την κρίση έχει μειωθεί, υποδηλώνοντας ότι περισσότερο νέοι άνθρωποι, ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 25-55 ετών εμφανίζουν ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και ζητούν βοήθεια. Αναλυτικότερα, στις διαταραχές άγχους και διάθεσης (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κα.) το ποσοστό των ασθενών της ηλικιακής αυτής ομάδας ξεπερνάει το 75% του συνόλου των ασθενών. 

Επίσης από τα δεδομένα διαφαίνεται ότι άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, ψυχωσικές διαταραχές κα.) σε ένα ποσοστό 66% επί του συνόλου είναι χωρίς κάποιο άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο (χωρίς σχέση), γεγονός που σημαίνει ότι το μοναδικό υποστηρικτικό τους πλαίσιο είναι η οικογένεια τους. 

Η ΕΚΨ&ΨΥ επισημαίνει ότι η υποστήριξη και η επικοινωνία είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε, να αντέξουμε και να δώσουμε νόημα. 

Οι φορείς ψυχικής υγείας, οι οργανώσεις πολιτών, οι χρήστες υπηρεσιών, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αγωνιούμε, διεκδικούμε, αισιοδοξούμε και συμμετέχουμε στην καμπάνια για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας… ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.