Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Εγκαινιάστηκε, παρουσία πλήθους επιστημόνων, το κέντρο της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος (Ε.Ε.Χ.Σ.), η οποία βάζει, πλέον, ακόμα ψηλότερα τον επιστημονικό της πήχυ.

Mε στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των οδοντιάτρων για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις η εταιρεία απέκτησε «στέγη», στην Πλάκα, την οποία θα μοιράζεται με την Επιστημονική Εταιρεία Οδοντιατροδικαστικής. Πρόκειται για έναν σύγχρονο χώρο όμορφα διαμορφωμένο, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, κατάλληλο για την επιστημονική εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, τελέστηκε αγιασμός, απονεμήθηκαν διπλώματα στους μετεκπαιδευόμενους που παρακολούθησαν το πρόγραμμα εμφυτευματολογίας της Ε.Ε.Χ.Σ. ενώ τα στελέχη της επιστημονικής εταιρείας έθεσαν το στίγμα της για τη συνέχεια.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φραγκίσκος Φραγκίσκος τόνισε, μιλώντας στο newpost, ότι στόχος είναι η εκπαίδευση των οδοντιάτρων σε υψηλό επίπεδο. 

«Έχουμε κατορθώσει αυτή τη στιγμή οι μετεκπαιδευόμενοι να τοποθετούν οι ίδιοι εμφυτεύματα στους ασθενείς τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι, μέχρι στιγμής, η εκπαίδευση που γίνεται από εταιρείες αφορά τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε κεφαλές χοίρων και σε προπλάσματα. Το σημαντικό είναι να τοποθετεί ο ίδιος ο μετεκπαιδευόμενος εμφυτεύματα στους ασθενείς. Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και έτσι ο μετεκπαιδευόμενος έχει περισσότερο χρόνο, στο διάστημα αυτό, να μπορεί να τοποθετεί τα εμφυτεύματα, ώστε να ανταποκριθεί στο ιατρείο του» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, επιστημονικός συνεργάτης της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας στόματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βλαστός, μίλησε στο newpost για την Επιστημονική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος.

«Σκοπός μας ήταν να μάθουν οι καινούριοι συνάδελφοι να λειτουργούν σωστά στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων και στην προστασία του ασθενούς. Είμαστε μία ομάδα με συντονισμένη προσπάθεια. Προσπαθούμε να προάγουμε την χειρουργική του στόματος» επισήμανε. «Και τώρα ιδρύσαμε με τον κ. Καρακούκη -της οποίας θα είναι επικεφαλής- την Οδοντιατροδικαστική Εταιρεία η οποία προσφέρει ένα κοινωνικό έργο πολύ δυνατό, πολύ αξιόλογο» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά, χωρίς να έχουμε υλική αμοιβή. Η ευχαρίστησή μας είναι το μπράβο που θα δεχτούμε είτε από τον κόσμο που θα βοηθήσουμε είτε από τους εκπαιδευόμενους που θα βοηθήσουμε πνευματικά».

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, μίλησε στο newpost για την Οδοντιατροδικαστική Εταιρεία.

«Είναι η πρώτη εταιρεία οδοντιατροδικαστικής στην Ελλάδα. Αποτελεί σταθμό στα ιατροδικαστικά δρώμενα, διότι η εξέταση του στόματος στην Ιατροδικαστική έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη περίπτωση του νεκρού άνδρα στο Αιγάλεω και στο πόσο συνέβαλε η οδοντική εξέταση στην ταυτοποίηση του θύματος. Παράλληλα, σημείωσε τις πολλές αποστολές της Οδοντιατροδικαστικής, με κύρια, τη διερεύνηση καταστάσεων όπως την εκτίμηση ηλικίας μεταναστών που διαπράττουν ποινικά αδικήματα και έχουν εύλογο ενδιαφέρον για καλύτερη ποινική εξέλιξη, αν οριοθετηθούν ως ανήλικοι.

Ο κ. Καρακούκης είπε για τις δύο επιστημονικές εταιρείες ότι αλληλοσυμπληρώνονται. «Η μεν χειρουργική στόματος έχει στόχο την αποκατάσταση του ασθενούς, η οδοντιατροδικαστική έχει στόχο την έρευνα. Η μία συμπληρώνει την άλλη, σε μία συνέργεια που βοηθά τη Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.