Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής, ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που αποκαλύπτει πρόωρα την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος, προτού η νόσος διαγνωστεί και τα πρώτα συμπτώματα εμφανιστούν. Αν και είναι ακόμη νωρίς για την ανάπτυξη ενός κανονικού διαγνωστικού τεστ, ηανακάλυψη ανοίγει το δρόμο προς αυτή την ελπιδοφόρα κατεύθυνση.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana Farber, καθώς επίσης τωνπανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (μεταξύ των οποίων ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλοςτου Τμήματος Βιολογίας και του Ινστιτούτου Κοχ Ερευνών στον Καρκίνο του ΜΙΤ),με επικεφαλής τον Μπράιαν Γουόλπιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικόπεριοδικό "Nature Medicine", βρήκαν ότι, πριν τη διάγνωση της νόσου, συμβαίνειστο σώμα μια μικρή αύξηση στο επίπεδο ορισμένων αμινοξέων. Η ανακάλυψη μπορείεπίσης να φωτίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καρκίνος του παγκρέατος«πυροδοτεί» ως παρενέργεια τη συχνά θανατηφόρα μυϊκή καχεξία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα (η πιο συχνή μορφήπαγκρεατικού καρκίνου) διαγιγνώσκονται αφότου η νόσος έχει πια φθάσει σεπροχωρημένο στάδιο, με συνέπεια πολλοί να πεθαίνουν μέσα σε ένα μόνο έτος μετάτη διάγνωση. Γι' αυτό, οι γιατροί αναζητούν έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης τηςπάθησης, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι ερευνητές εστίασαν στις αφανείς μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να προκαλεί ο μη διαγνωσμένος παγκρεατικός καρκίνος. Ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.500ανθρώπους ψάχνοντας για διαφορετικούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τηδιαδικασία του μεταβολισμού) σε όσους είχαν τον συγκεκριμένο καρκίνο, σε σύγκρισημε όσους ήσαν υγιείς.

Έτσι, εντόπισαν ορισμένα αμινοξέα (οι θεμελιώδεις «λίθοι» των πρωτεϊνών) σε όσους πρόκειται αργότερα να διαγνωστούν με τη νόσο. Η έγκαιρη διάγνωση γίνεταιτουλάχιστον δύο χρόνια πριν τη διάγνωση του καρκίνου. Όπως είπε ο ΜπράιανΓουόλπιν, «τα ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση αυτών τωναμινοξέων οφείλεται στην παρουσία ενός πρώιμου παγκρεατικού όγκου».

Αυτό επιβεβαιώθηκε, σε επόμενο στάδιο, με πειράματα σε ποντίκια, όπουδιαπιστώθηκε ότι όσα είχαν πρώιμους όγκους στο πάγκρεάς τους, εμφάνιζαν επίσηςστο αίμα τους άνω του φυσιολογικού επίπεδα των συγκεκριμένων αμινοξέων. Αυτόοφείλεται στο ότι, εξαιτίας του καρκίνου, διασπάται ο μυϊκός ιστός, πράγμα πουαπελευθερώνει τα εν λόγω αμινοξέα στο αίμα.

Θα χρειαστούν πάντως αρκετά χρόνια, έως ότου δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο τεστέγκαιρης διάγνωσης της νόσου, κατάλληλο για κλινική εφαρμογή.