Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με έντονη κυκλοφορία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, σύμφωνα με μια νέααμερικανική επιδημιολογική έρευνα. Όσο πιο κοντά μένει κανείς σε μια μεγάλη οδική αρτηρία, τόσο περισσότερο οι αρτηρίες του αίματός του έχουν αυξημένη πίεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γρκέγκορι Βελένιους της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τησχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Journal of American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για 5.400 γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν,όσες ζούσαν σε μια απόσταση έως 100 μέτρων από λεωφόρο ή άλλο πολυσύχναστοδρόμο, είχαν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση, σεσχέση με εκείνες που ζούσαν σε απόσταση 1.000 μέτρων.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 13% για όσες ζούσαν σε απόσταση 100έως 200μέτρων και 5% για όσες έμεναν σε απόσταση 200 έως 1.000 μέτρων από τον δρόμο.Σε επιδημιολογικούς όρους, μία 58χρονη γυναίκα που ζούσε πολύ κοντά σε ένα δρόμομε έντονη κυκλοφορία, αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο με μια 60χρονη που ζούσε πιομακριά.

Η υπέρταση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διάφορες καρδιακές παθήσεις.Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους,κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι σαφές για ποιό λόγο αυξάνει η αρτηριακήπίεση λόγω της εγγύτητας του δρόμου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξάνονται ταεισπνεόμενα μικροσωματίδια - ρύποι στην ατμόσφαιρα, πράγμα που επιβαρύνει τιςαρτηρίες, ή ότι ο κύριος ένοχος είναι ο αυξημένος θόρυβος και το στρες εξαιτίας τωνσυνεχώς διερχομένων οχημάτων ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων.