Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γενετική ανάλυση του είδους της, από μια τεράστιαδιεθνή ερευνητική κοινοπραξία (με ελληνική συμμετοχή), έφερε στο φως πολλάάγνωστα έως τώρα γονίδια που καθορίζουν το ύψος ενός ανθρώπου, ανεβάζοντας έτσισε πάνω από 420 τον συνολικό αριθμό των σχετικών γονιδίων που έχουν βρεθεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν και πολλά ακόμη στο μέλλον, καθώς το ύψοςείναι ένα πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό που επηρεάζεται από ποικίλουςγενετικούς παράγοντες.

Όσα περισσότερα γονίδια ανακαλύπτονται, τόσο θα διευκολύνεται η θεραπείαασθενειών όπως ο καρκίνος, που μερικές φορές μπορεί να σχετίζονται με το ύψος καιτην υπερβολική ανάπτυξη. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αποκλείεται στομέλλον να υπάρξει ένα γενετικό τεστ που θα κάνει διάγνωση, αν ένα παιδί έχειελλιπή γονίδια ύψους, οπότε θα είναι πολύ κοντό, όταν μεγαλώσει.

Η μελέτη, που έγινε από την κοινοπραξία «Γενετική Διερεύνηση ΑνθρωπομετρικώνΧαρακτηριστικών» (GIANT), με επικεφαλής τον Τζόελ Χίρσχορν του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (ΗΠΑ), καθώς και τονΆντριου Γουντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έξετερ (Βρετανία),δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με το BBC καιτα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

«Το ύψος καθορίζεται σχεδόν απολύτως από τη γενετική, όμως οι προηγούμενεςμελέτες μας είχαν μπορέσει να εξηγήσουν λίγο πάνω από το 10% της γενετικήςεπίδρασης. Τώρα, έχουμε πλέον μια πιο πλήρη εικόνα των κοινών γενετικώνπαραγόντων που επηρεάζουν το ύψος», δήλωσε ο Τζόελ Χίρσχορν.

Οι 450 ερευνητές από 300 ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο ανέλυσανγενετικά δεδομένα 253.300 ανθρώπων και βρήκαν σχεδόν 700 μεμονωμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα, οι οποίες αφορούν 424 γονίδια που σχετίζονται λιγότερο ήπερισσότερο με το ύψος. Παρά την πρόοδο, όμως, όπως ανέφερε ο ερευνητής ΤόνουΈσκο του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, «δεν έχουμε εξηγήσει παρά το 20%περίπου (από 12% πριν) της κληρονομικότητας του ύψους».

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το 80% του ύψους οφείλεται σταγονίδια και στην κληρονομικότητα (το υπόλοιπο 20% αφορά τη διατροφή και άλλουςπεριβαλλοντικούς παράγοντες), γι' αυτό, άλλωστε, οι ψηλοί άνθρωποι συνήθως έχουνγεννηθεί από ψηλούς γονείς. Τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα γονίδια είναι κοινάκαι όχι σπάνια. Αρκετά από αυτά σχετίζονται γενικότερα με την ανάπτυξη, όπως τουσκελετού και των κυττάρων, ενώ άλλα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του κολλαγόνουτων οστών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι τείνουν να ζουνπερισσότερο για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι. Από την άλλη, οι ψηλότεροικινδυνεύουν περισσότερο από μερικές μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού) καιλιγότερο από καρδιαγγειακές νόσους.

Οι άνθρωποι στη Γη γίνονται κατά μέσο όρο ψηλότεροι όσο περνάνε τα χρόνια,πράγμα που αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη διατροφή και υγεία τους. Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Μαρία Δημητρίου και ΓιώργοςΔεδούσης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ο Πάνος Δελούκας από τοβρετανικό ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute.