Οι γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και γενικότερα ζωής,μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέασουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας μελέτησαν τους πέντε βασικούς παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής: σωστή διατροφή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέαποτά την εβδομάδα), όχι κάπνισμα, σωματική άσκηση και φυσιολογικό βάρος σώματος 

Οι Σουηδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.700 γυναίκες με μέσηηλικία 60 ετών και για μια περίοδο δέκα ετών. Από αυτές, οι περισσότερες τηρούσανδύο έως τρεις παράγοντες υγιεινής ζωής, μόνο οι 589 και τους πέντε, ενώ οι 1.535κανέναν απολύτως. Στο διάστημα της μελέτης συνέβησαν 1.554 εγκεφαλικά και, όπωςδιαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινά ζούσε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειωνόταν οσχετικός κίνδυνος γι' αυτήν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντεπαραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότεροκίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότεροκίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (η συνηθέστερη μορφή που προκαλείται από ελλιπήαιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου), σε σχέση με όσες έτρωγαν ανθυγιεινά.Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με τα σπανιότερα αιμορραγικά εγκεφαλικά, πουαποτελούν το 15% έως 20% των συνολικών.

«Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μηαναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», τόνισε η Σουζάνα Λάρσον.

Κίνδυνος σε βάθος χρόνου για δεύτερο εγκεφαλικό

Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή καναδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον δραΡίτσαρντ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία παρουσιάστηκε σε καναδικόιατρικό συνέδριο, επισημάνθηκε ότι όσοι έχουν πάθει εγκεφαλικό, κινδυνεύουν σεσημαντικό βαθμό να πάθουν κι άλλο μέσα στα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια, γι'αυτό χρειάζονται καλύτερη παρακολούθηση και προληπτική θεραπεία σε βάθος χρόνου.

Ο μέσος κίνδυνος για ένα δεύτερο εγκεφαλικό μέσα σε ένα έτος από τοπροηγούμενο, αγγίζει το 10% και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Μακροπρόθεσμα, οκίνδυνος παραμένει αυξημένος, καθώς μετά από πέντε χρόνια ο κίνδυνος ενόςεπόμενου εγκεφαλικού είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο να πάθει κάποιοςσυνομήλικος και ιδίου φύλου το πρώτο εγκεφαλικό.

Η έρευνα μελέτησε στοιχεία για περίπου 34.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγωεγκεφαλικού και πήραν εξιτήριο κατά την περίοδο 2003-2011. Το 5% των ασθενώνπέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο από το εξιτήριο.