Μια χημική ουσία που δεν υπάρχει στο εμπόριο και περιέχεται κυρίως στομπρόκολο, αλλά και σε άλλα λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το λάχανο, ιδίως όταν αυτά είναι άβραστα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού στουςνέους, όπως την εσωστρεφή και αντικοινωνική συμπεριφορά τους, σύμφωνα με μιανέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που μια ουσία φαίνεται να επιφέρει τέτοια βελτίωση στηνπερίπτωση του αυτισμού, μιας διαταραχής από την οποία πάσχει το 1% έως 2% του παγκόσμιου πληθυσμού (πολύ περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια) και οιαιτίες της οποίας παραμένουν ουσιαστικά άγνωστες.

 Όμως, για να υπάρξει αποτέλεσμα, οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε καθημερινάπάρα πολύ μεγάλες ποσότητες μπρόκολου, πράγμα μάλλον όχι ρεαλιστικό. Η πιλοτική κλινική δοκιμή, που έγινε σε μικρό δείγμα εθελοντών, πρέπει να επαναληφθεί σεπερισσότερους ασθενείς, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της και να εξαχθούνοριστικά θεραπευτικά συμπεράσματα.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του ΠανεπιστημίουΧάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλήςτον καθηγητή παιδιατρικής νευρολογίας Άντριου Ζίμερμαν, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS),ανακάλυψαν ότι η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχεται στα λαχανικά, αν χορηγείταικαθημερινά στα άτομα με αυτισμό, επιφέρει μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδεςβελτίωση στα προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας.

 Η συγκεκριμένη ουσία απομονώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του '90 από τονκαθηγητή φαρμακολογίας Πολ Ταλαλέι του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και θεωρείταιπιθανό ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι ενισχύειτην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του οξειδωτικού στρες των κυττάρων,της φλεγμονής και της ζημιάς στο DNA. Τα κύτταρα των ατόμων με αυτισμόεμφανίζουν συνήθως αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και ίσως γι' αυτό ησουλφοραφάνη τα βοηθά.

Η νέα μελέτη έγινε σε 44 άτομα ηλικίας 13 έως 27 ετών, που είχαν διαγνωστείμε μέτριο έως σοβαρό αυτισμό. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά είτε μια δόσησουλφοραφάνης της τάξης των 9 έως 27 μιλιγκράμ (που είχαν εξαχθεί απόμπρόκολο), είτε ψευδοφάρμακο (πλασέμπο). Η χορήγηση σταμάτησε μετά από 18εβδομάδες και στο μεταξύ γινόταν περιοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων τωνασθενών.

Το συμπέρασμα ήταν ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων στους 26 συμμετέχοντες που είχαν πάρει τη δραστική ουσία, σε σχέση με τους 14 που είχανπάρει το εικονικό φάρμακο. Σε 17 από τους 26 ασθενείς, υπήρξε ορατή βελτίωσηστη συμπεριφορά, στη δυνατότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στην ηρεμία τους.

Η βελτίωση εκτιμήθηκε ότι ήταν από 17% (κοινωνική επαφή) έως 34% (προβλήματα συμπεριφοράς), χωρίς να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες από την ουσία.Οι ασθενείς ήσαν λιγότερο ευερέθιστοι, ληθαργικοί ή υπερκινητικοί, έκαναν λιγότερεςεπαναλαμβανόμενες κινήσεις, έδειχναν να έχουν μεγαλύτερα κίνητρα για επικοινωνίακ.α. Οι περισσότερες, αν και όχι

Ο Άντριου Ζίμερμαν τόνισε ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από το ανακοινώσουμε τηνίκη μας πάνω στον αυτισμό», όμως επεσήμανε ότι ουσιαστικά είναι η πρώτη φοράπου ένα φάρμακο φέρνει τέτοια σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της διαταραχήςτου αυτισμού. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η βελτίωση δεν αφορά όλους, καθώς περίπουένας στους τρεις ασθενείς δεν έδειξε καμία καλυτέρευση στα συμπτώματά του.

Οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν την ουσία σε γυναίκες και παιδιά με αυτισμό,καθώς και να δουν κατά πόσο μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην πρόληψή τηςδιαταραχής. Ήδη, αρκετές κλινικές δοκιμές με σουλφοραφάνη βρίσκονται σε εξέλιξη,σχετικά με την πιθανή χρησιμότητά της σε άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος τουπροστάτη, το άσθμα και η σχιζοφρένεια.