Η μεσογειακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου καιξηρών καρπών μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων στον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή τουμεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πάχους στη μέση,υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη (HDL), αυξημένα τριγλυκερίδιακαι υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Όσοι έχουν τουλάχιστον τρία από αυτά τασυμπτώματα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια καιπρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο της Ιατρικής Σχολήςτου Πανεπιστημίου Ροβίρα ι Βιργίλι της πόλης Ρέους, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ), σύμφωνα με τοπρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 5.800 άτομα ηλικίας 55 έως 80 ετών, το64% των οποίων είχαν μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της μελέτης, που διήρκεσεπερίπου πέντε χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες, κάθε μία από τιςοποίες ακολούθησε διαφορετική διατροφή: Μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,μεσογειακή με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών ή δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τα δύο διαφορετικά είδη μεσογειακήςδιατροφής (και ιδίως την πρώτη δίαιτα με το παραπάνω ελαιόλαδο), μείωσανπερισσότερο το πάχος στη μέση τους και το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους.Τελικά, μετά την πενταετία, το 28,2% (958 άτομα) δεν πληρούσαν πλέον τακριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.