Ο ιός Κοξάκι Β (Coxsackie B ) οφείλεται όπως όλα δείχνουν για το θάνατο επτά ανθρώπων στην εξωτική πόλη της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιάνγκ Μάι, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια τουρίστες.

Σε πρώτο στάδιο, οι αρχές της Ταϊλάνδης υποστήριξαν ότι ο θάνατός τους οφείλεται από ιό, προφανώς τον Κοξάκι Β (Coxsackie B ) που μπορεί να προέλθει και  από την κατανάλωση  “τοξικών φυκιών” και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως στομαχικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις ακόμη και μυοκαρδίτιδα. Αργότερα,  μετά την έρευνα που διεξήγαγε εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι οι θάνατοι δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Ένα ζευγάρι Βρετανών, μια 23χρονη Νεοζηλανδή, και μια Ταϊλανδή ξεναγός, πέθαναν μέσα σε 16 ημέρες σε διπλανά δωμάτια στο τριών αστέρων ξενοδοχείο “Downtown Inn” τον περασμένο Φεβρουάριο. Και τα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους κάτω από παρόμοιες συνθήκες ενώ άλλοι τρεις θάνατοι που σημειώθηκαν στην πόλη είχαν σχεδόν ίδια συμπτώματα.

Η  Κάρτερ μια 23χρονη Νεοζηλανδή, έκανε διακοπές επί τρεις εβδομάδες στην πόλη Τσιανγκ Μάι με άλλες δύο φίλες της, 24 και 23 ετών αντίστοιχα. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Η κατάσταση της  Κάρτερ επιδεινώθηκε γρήγορα και πέθανε σε λίγες ώρες  από μυοκαρδίτιδα (διόγκωση της καρδιάς), ενώ οι φίλες της ανέκαμψαν και βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ένα ζευγάρι 74 και 78 ετών από τη Βρετανία, βρέθηκαν νεκροί στο ίδιο ξενοδοχείο (και μάλιστα το δωμάτιο τους ήταν κάτω από της Κάρτερ. Η σύζυγος βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι και ο σύζυγος καθόταν στο πάτωμα και έγειρε στο κρεβάτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Και αυτοί πέθαναν από καρδιακή προσβολή, αποτέλεσμα της μυοκαρδίτιδας. Ο γιος τους Στέφεν Εβεριτ, υποστήριξε ότι οι γονείς του ήταν απόλυτα υγιείς και δεν πιστεύει το γεγονός ότι πέθαναν και οι δύο ταυτόχρονα από καρδιακή προσβολή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε πεθάνει στο ίδιο ξενοδοχείο  μια 47χρονη Ταυλανδή, γεγονός το οποίο αποσιώπησε το ξενοδοχείο, αλλά ήρθε στο φως όταν ένοικοι, κατήγγειλαν ότι υπάλληλοι είχαν τυλίξει ένα πτώμα με σεντόνι και το κατέβαζαν γρήγορα από την έξοδο κινδύνου.

Στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες συμπεριλαμβάνεται και ένας 59 χρονος Καναδός, ο οποίος δεν έμεινε στο ξενοδοχείο, αλλά έκανε μπάνιο στην πισίνα του. Πέθανε ξαφνικά και το μόνο που πρόλαβε να πει είναι ότι πονούσε στο στήθος.

Στις αρχές του χρόνου μια 33χρονη Αμερικανίδα  πέθανε  κατά την θεραπεία που έκανε στο νοσοκομείο για τροφική δηλητηρίαση, ενώ άλλη μια Γαλλίδα πέθανε κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

Ο υπουργός  Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Murray McCully, απηύθυνε έκκληση στις Ταϊλανδέζικες αρχές να κάνουν  «εξονυχιστική έρευνα» για το  θάνατο της Κάρτερ, προτρέποντας  αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Το ξενοδοχείο πάντως παραμένει ανοιχτό μετά τους θανάτους και όπως δήλωσε ο διευθυντής του οι αρχές που έκαναν έλεγχο  δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Ταϊλάνδης το πρώτο δίμηνο του 2011 περισσότερα από 19.000 άτομα προσήλθαν στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση.