Η τακτική της σταδιακής απώλειας βάρους δεν υπερτερεί σε σχέση με την απότομη απώλεια, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το βάρος που θα έχει κανείς σεβάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Η κλινική μελέτη για πρώτη φορά συνέκρινε άμεσα τις δύο εναλλακτικές μεθόδους δίαιτας και συμπέρανε ότι, μετά από τρία χρόνια, και στις δύο περιπτώσεις ένα άτομο θα έχει ξανακερδίσει περίπου τα ίδια πάνω κάτω κιλά ή, αντίστροφα, θα έχει χάσει λίγο πολύ το ίδιο βάρος.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, η γρήγορη μέθοδος είναι σαφώς πιο αποτελεσματική για την απώλεια κιλών και όχι το αντίθετο, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, όσοι χάνουν απότομα κιλά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι πιο ικανοίνα τηρήσουν τη δίαιτά τους - ίσως επειδή είναι πιο αποφασισμένοι και ενθαρρύνονταιπου βλέπουν τόσο γρήγορο αποτέλεσμα. Από την άλλη, τα προγράμματα βραδείαςαπώλειας κιλών κουράζουν πιο εύκολα έναν άνθρωπο, γι' αυτό εμφανίζουν μεγαλύτεραποσοστά εγκατάλειψης στην πορεία του χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Τζόζεφ Προϊέτο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικόπεριοδικό "Lancet Diabetes and Endοcrinology", σύμφωνα με το "New Scientist" και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν 200 παχύσαρκους ενηλίκους(με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 45), οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύοομάδες: η μία ακολούθησε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων (με κατανάλωση μόλις 450 έως 800 θερμίδων την ημέρα), ενώ η δεύτερη ομάδαακολούθησε ένα πιο αργό πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 36 εβδομάδων με περισσότερεςθερμίδες καθημερινά (1.500 έως 2.000).

Όσοι -από οποιαδήποτε ομάδα- έχασαν τουλάχιστον το 12,5% του αρχικού βάρουςτους, τέθηκαν στη συνέχεια σε ήπια δίαιτα συντήρησης επί τρία χρόνια. Τα άτοματης πρώτης ομάδας (με την απότομη δίαιτα) ήταν πιθανότερο να περάσουν αυτό τοόριο. Το 81% των μελών της ομάδας ταχύρρυθμης δίαιτας έχασαν πάνω από το12,5% του βάρους τους, έναντι μόνο του 50% της δεύτερης ομάδας που έκανε πιοσταδιακή δίαιτα.

Όμως, αυτό το αρχικό πλεονέκτημα της πρώτης ομάδας εξανεμίστηκε σε βάθοςχρόνου. Τα μέλη και των δύο ομάδων -ανεξάρτητα αν είχαν κάνει απότομη ήσταδιακή δίαιτα- μετά από μια τριετία είχαν ξαναπάρει το 71% περίπου του βάρουςπου είχαν χάσει με την αρχική δίαιτά τους.

Σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί τείνουν να συνιστούν τη σταδιακή και όχι τηνδραστική απώλεια βάρους και ένας λόγος γι' αυτό είναι ότι, όπως πιστεύεται, ανχάσει κανείς πολύ γρήγορα βάρος, τότε θα το ξαναβάλει και πιο εύκολα με τοπέρασμα του χρόνου. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στηνπραγματικότητα.

«Η μελέτη δείχνει ότι, όσον αφορά την απώλεια βάρους, μια αργή και σταδιακήπροσέγγιση δεν εξασφαλίζει τη νίκη στην κούρσα και ο μύθος ότι η ταχεία απώλειαβάρους σχετίζεται και με ταχεία επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, δεν είναι πιοαληθινή από τα παραμύθια του Αισώπου», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι αμερικανοίερευνητές Κόρμπι Μάρτιν και Κισόρ Γκάντε, σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικόπεριοδικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι ναχάσει κανείς κιλά σε πρώτη φάση, αλλά να καταφέρει να διατηρήσει το μειωμένοβάρος του σε βάθος χρόνου.