Το λιμάρισμα, το κόψιμο και γενικά η περιποίηση σε καθημερινή βάση των νυχιώνσε χέρια και πόδια μπορεί να τα κάνει πιο ευχάριστα από αισθητική άποψη, αλλάμπορεί επίσης να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, ακόμη και σοβαρά. Αυτόπροειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τους φυσικούς νόμους που″κυβερνούν″ την ανάπτυξη των νυχιών και μάλιστα για πρώτη φορά δημιούργησαν τιςσχετικές φυσικομαθηματικές εξισώσεις.

Οι ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μεεπικεφαλής τον Σίριλ Ράουτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό"Physical Biology" (Φυσική Βιολογία) του βρετανικού Ινστιτούτου Φυσικής,χρησιμοποίησαν τις εξισώσεις τους για να φωτίσουν τις αιτίες μερικών συχνώνπροβλημάτων των νυχιών, όπως όταν αυτά αναπτύσσονται προς τα μέσα και όχι προςτα έξω, όταν παίρνουν παράταιρα σχήματα (π.χ. σαν κουταλάκι) ή όταν ανοίγουνσαν τανάλια.

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, η τακτική ενασχόληση με τα νύχια καικυρίως το λιμάρισμα και κόψιμό τους κάθε λίγο και λιγάκι, μπορεί να χαλάσει τηνεγγενή ισορροπία των νυχιών, προκαλώντας ″στρες″ σε όλο το μήκος του νυχιού.Αυτό το στρες μπορεί να έχει ως συνέπεια μια παραμόρφωση του νυχιού στην άκρητου ή στην καμπυλότητά του, χωρίς να αποκλείεται κάποια σοβαρότερη ζημιά.

Όπως είπε ο Σίριλ Ράουτς, «είναι αξιοσημείωτο πόσα πράγματα μερικοί άνθρωποιείναι διατεθειμένοι να κάνουν προκειμένου τα νύχια τους να δείχνουν όμορφα. Γι'αυτό το λόγο, αποφάσισα να μάθω τι πράγματι ξέρουμε για τα νύχια και, μελετώνταςτην επιστημονική βιβλιογραφία, διαπίστωσα γρήγορα ότι μέχρι σήμερα ελάχιστη φυσικήή μαθηματικά έχουν εφαρμοστεί στα νύχια και στις παθήσεις τους».

 Ο επικεφαλής των ερευνητών τόνισε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οιφανατικοί της ομορφιάς των νυχιών που τα κόβουν σε καθημερινή βάση, ισιώνοντας ήκαμπυλώνοντας τις άκρες τους, μπορεί να χαλάσουν την ισορροπία τους λόγωπρόκλησης στρες, πράγμα που πιθανώς οδηγήσει σε ένα αριθμό σοβαρών επιπλοκών».

Χαρακτηριστική και αρκετά σοβαρή είναι η περίπτωση των νυχιών που μεγαλώνουνπρος τα μέσα αντί προς τα έξω, μια διαταραχή που οι αιτίες της παραμένουν ενπολλοίς άγνωστες και για την οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία.Οι εξισώσεις των ερευνητών εξηγούν ότι αυτό είναι δυνατό να συμβεί, αν κανείς «παιδεύει» συνέχεια τα νύχια του, αντί να τα αφήνει για ένα διάστημα νααναπτύσσονται ελεύθερα, προτού τα κόψει ή τα περιποιηθεί.

Ανισορροπία και στρες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε νύχι στα άνω καικάτω άκρα, όμως, σύμφωνα πάλι με τις εξισώσεις, το στρες -και ο πιθανόςκίνδυνος- είναι μεγαλύτερος για εκείνα τα νύχια που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος καιέχουν πιο επίπεδες άκρες, πράγμα που εξηγεί γιατί το κατ' εξοχήν νύχι που γυρίζειπρος τα μέσα, είναι αυτό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι αλλαγές στονμεταβολισμό παίζουν επίσης τον δικό τους ρόλο, γι' αυτό το φαινόμενο του νυχιούπρος τα μέσα εμφανίζεται συχνά σε εγκύους και παιδιά.

Οι ερευνητές θεωρούν εξάλλου ότι οι εξισώσεις τους έχουν εφαρμογή επίσης στανύχια των ζώων και ότι συνεπώς θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στουςκτηνίατρους.