Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, περίπου διπλάσιο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την καναδική μελέτη ο αυξημένος κίνδυνος αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: στα ψυχοφάρμακα, στον γενικότερα πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής (έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα, συχνή κατανάλωση αλκοόλ, κακή διατροφή κ.α.), καθώς και στη δυσκολότερη πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος αν ο άνθρωπος εμφάνισε ψυχική διαταραχή οποτεδήποτε στη διάρκεια της ζωής του, ενώ αυτός ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος ισχύει σε βάθος χρόνου. Όσοι παίρνουν ψυχοφάρμακα, αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό και διπλάσιο για έμφραγμα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη εστίασε σε άτομα με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), μείζονα κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, ενώ μεταξύ των ψυχοφαρμάκων που εξετάστηκαν, ήσαν αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά (βενζοδιαζεπίνες) και φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα ψυχοφάρμακα βοηθάνε στην αύξηση του βάρους και εμποδίζουν την ομαλή διάσπαση των λιπών και σακχάρων στον οργανισμό, με συνέπεια να διευκολύνονται η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης.