Οι γυναίκες καθυστερούν πολύ να επισκεφτούν καρδιολόγο όταν αισθανθούν ύποπτα συμπτώματα σε αντίθεση με τους άνδρες

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής μία ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγο, που παρουσιάστηκε στον Καναδά.

Η δρ Κατερίνα Κρεατσούλα, ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η οποία έκανε τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο, δήλωσε ότι «όσο καθυστερεί κάποιος και τελικά πάει στο νοσοκομείο με πιο σοβαρό ή προχωρημένο στάδιο της καρδιακής νόσου, τόσο λιγότερες είναι πλέον οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές».

Όπως είπε, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμη πολλά πράγματα για το πώς κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται υποκειμενικά τα καρδιολογικά συμπτώματά του και σε ποιό στάδιο κρίνει ότι ήλθε πια η ώρα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. 

Σύμφωνα με την Κατερίνα Κρεατσούλα, μία γυναίκα περνά μια πολύ μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο άρνησης από ό,τι ένας άνδρας, έως ότου να αποδεχτεί ότι χρειάζεται καρδιολογική θεραπεία. «Οι γυναίκες περιμένουν να τους πουν οι άλλοι ότι δείχνουν χάλια. Συστηματικά έχουν μια τάση περισσότερης αισιοδοξίας, νιώθοντας ότι τα συμπτώματά τους θα περάσουν και θα γίνουν καλύτερα από μόνες τους», τόνισε.

Στατιστικά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τους άνδρες, να καθυστερήσουν, έως ότου τα συμπτώματά τους χειροτερέψουν, προτού πάνε στον γιατρό.