Πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2014 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Πολιτιστικού Κέντρου Ιεράπετρας, με πρόσκληση του Δημάρχου Κου Θεοδόση Καλαντζάκη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέματα επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής του προσώπου και του σώματος.
 
 Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής Πλαστικός Χειρουργός και Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Λύρας.
 
Το ακροατήριο ήταν κατάμεστο με τις ωραιότερες Ιεραπετρίτισες και Λασιθιώτισες, ένα κοινό που αποτελούνταν κατά 90% από γυναίκες.
 
Τον Δρ. Ιωάννη Λύρα προλόγισε η Κα Χρύσα Χατζημαρκάκη, Πρόεδρος της Κοινοπολιτείας, (Οργανισμός Κοινωνίας Πολιτισμού & Αλληλεγγύης του Δήμου Ιεράπετρας).
 
Το βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Ιωάννη Λύρα διάβασε η Κα Σοφία Καλοκώστα.
 
Ο Δρ. Ιωάννης Λύρας ανέπτυξε θέματα πλαστικής χειρουργικής που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες του Νομού Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα της πολύ σημαντικής αγροτοπαραγωγού περιοχής της Ιεράπετρας, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος (ηλιοφάνεια) σε βλάβες του δέρματος όπως οι σπίλοι και οι ελιές. Αναπτύχτηκαν αι μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του δέρματος και η μεγάλη σημασία της αποφυγής του μελανώματος για τη δημόσια υγεία του πληθυσμού.
 
Επίσης ενημέρωσε για τους τρόπους που επανορθώνονται οι βλάβες του δέρματος, οι μετατραυματικές και μετεγχειρητικές ουλές και οι δυσμορφίες που οφείλονται στα συνεχώς αυξανόμενα τροχαία ατυχήματα και αναπτύχθηκαν οι τεχνικές αποκατάστασης με αναδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα της ιατρικής επιστήμης της πλαστικής χειρουργικής.
 
H παρουσίαση τελείωσε με εκτενή αναφορά στα σημαντικά θέματα ομορφιάς και αντιγήρανσης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και θεραπεία του γήρατος (κάτι που ανησυχεί όλους μας όσο περνάει ο χρόνος).
 
Στα ίδια πλαίσια παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δρ. Ιωάννη Λύρα «Το μυστικό της Βραζιλιάνικης ομορφιάς», από ένα αντίτυπο του οποίου ο συγγραφέας Δρ. Ιωάννης Λύρας δώρισε σε κάθε μία από τις παρευρισκόμενες.
 
Την εκδήλωση έκλεισαν συνοψίζοντας με επίκαιρες παρεμβάσεις τους ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Κος Μανώλης Φραγκούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης γιατρός Ορθοπεδικός Κος Μανώλης Κλώντζας. Την επομένη, ο Δήμαρχος Κος Θεοδόσης Καλαντζάκης δέχθηκε τον Δρ Λύρα στο γραφείο του στον Δήμο και συζήτησαν θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας σε σχέση με την πλαστική χειρουργική.
 
Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου και ζωντανή συζήτηση με το κοινό, το οποίο έλυσε και προσωπικές απορίες σε σχέση με την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής.