Μια επεμβατική μέθοδος στους νεφρούς αντιμετωπίζει τη σοβαρή υπέρταση. Οι επιστήμονες προχωρούν σε νέκρωση του συμπαθητικού νεύρου στο νεφρό, το οποίο «ενοχοποιείται» για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Tα αποτελέσματα μελετών που έγιναν σε 108 ασθενείς στο εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι καρδιολόγοι του Ιπποκράτειου της Αθήνας έχουν υποβάλει αίτημα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για εφαρμογή της μεθόδου σε 50 επιλεγμένους Ελληνες ασθενείς.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, οι επίκουροι καθηγητές κ. Κώστας Τσιούφης και Κώστας Τούτουζας και ο καρδιολόγος κ. Δημήτρης Ρίχτερ, με αφορμή το 26ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου.

Ο κ. Τσιούφης διευκρίνισε ότι η μέθοδος αφορά άτομα που έχουν πολύ σοβαρή υπέρταση και πως οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μέθοδος  ήταν γνωστή από το παρελθόν, αλλά απαιτούσε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.