Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εξαρτηθεί από το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αποδίδει τον κίνδυνο στην καφεΐνη, την οποία συνήθως περιέχουν αυτά τα ροφήματα, για να τονώσουν τον οργανισμό, ιδίως όσων αθλούνται έντονα.

Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους και ειδικότερα τους φοιτητές, οι οποίοι συχνά τα συνδυάζουν με αλκοολούχα ποτά, προκειμένου να μένουν ξύπνιοι τα βράδια που διαβάζουν για εξετάσεις.

Οι ερευνητές, υπό την δρα Αμέλια Αρία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Alcoholism: Clinical and Experimental Research" (Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα), σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντιπέντεντ", μελέτησαν περισσότερους από 1.000 νέους, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ενεργειακό ρόφημα την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι αυτοί ήταν πιθανότερο να αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ σε νεαρότερη ηλικία, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ κάθε φορά που έπιναν και, τελικά, σταδιακά να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το περιεχόμενο των ενεργειακών ποτών δεν ελέγχεται (π.χ. για την ποσότητα της καφεΐνης) και επέστησαν την προσοχή στην ανάγκη εστίασης στις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από αυτά τα ροφήματα, ιδίως στους νέους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τους κινδύνους από το ανακάτεμα ενεργειακών ποτών με αλκοολούχα ποτά.

Η καφεΐνη "καμουφλάρει" την επίδραση του αλκοόλ, ώσπου ο οργανισμός να εθιστεί πιθανώς σε αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει λιγότερο μεθυσμένος από ό,τι θα ένιωθε αν δεν είχε πιει το ενεργειακό ποτό.