Μια έρευνα, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, υπό τον Τζον Χίγκινς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της γνωστής Κλινικής Mayo, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν "τζόκινγκ", θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν μετά την άσκηση προσπαθούν να "φρεσκάρουν" τον οργανισμό τους με κάποιο ενεργειακό ρόφημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και περισσότερη καφεΐνη από ένα μέσο φλιτζάνι καφέ και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση. Επίσης οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι ανακατεύουν τα ενεργειακά ροφήματα με αλκοόλ (π.χ. βότκα), εμφανίζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς, μεγαλύτερη πίεση αίματος και αυξημένο κίνδυνο για νοητικές διαταραχές.

Η μελέτη ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή έμφραγμα και, σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε θάνατο.

Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Γαλλία έχουν, για παράδειγμα, απαγορεύσει το ποτό "Red Bull", όταν μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα πειραματόζωα που είχαν πάρει τη σχετική ουσία (το αμινοξύ ταυρίνη) που περιέχεται στο ρόφημα, έδειξαν ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως άγχος και αυτο-ακρωτηριασμό. Οι αμερικανοί ερευνητές επίσης επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι μερικές φορές οι ετικέτες των ενεργειακών ποτών δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά τους.

Οι επιστήμονες συμβούλευσαν κυρίως όσους δεν είναι αθλητές, να μην πίνουν πάνω από ένα ενεργειακό ποτό τη μέρα, ποτέ να μην το αναμιγνύουν με αλκοόλ, καθώς επίσης να πίνουν πολύ νερό μετά την άσκηση και όχι κάποιο ενεργειακό ρόφημα. Οι άνθρωποι με υπέρταση δεν πρέπει να πίνουν τέτοια ποτά και όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, όπως είπε ο Χίγκινς.