Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά τους, καίνε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) στη διάρκεια του 24ώρου, σε σχέση με όσους δουλεύουν κανονικά ωράρια, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι όταν κανείς εργάζεται -και τρώει-βράδυ, σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάται, τότε τείνει να βάλει πρόσθετα κιλά -αν και για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι ακόμα.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι εργάζονταιτα βράδια, αν δεν θέλουν να παχύνουν, θα πρέπει να τρώνε λιγότερο και να ασκούνταισωματικά πιο τακτικά. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί ακριβώς οιεργαζόμενοι συνήθως κάνουν πιο ανθυγιεινή διατροφή και ασκούνται λιγότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κένεθ Ράιτ, αναπληρωτή καθηγητή φυσιολογίας καιδιευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πειραματίστηκαν με 14 υγιή άτομα επί έξι ημέρες.

Οι εθελοντές ακολούθησαν στο εργαστήριο κατά τις πρώτες δύο ημέρες ένα τυπικό ωράριομε ύπνο το βράδυ και πρωινή εργασία, ενώ τις επόμενες τέσσερις ημέρες το πρόγραμμααντιστράφηκε, μένοντας ξύπνιοι τις νύχτες και πέφτοντας για ύπνο το πρωί. Καθ' όλο τοεξαήμερο του πειράματος, η ποσότητα του φαγητού και των θερμίδων ήταν ίδια, απλώςδιέφερε η ώρα που οι συμμετέχοντες έτρωγαν.