Τη δυνατότητα διάγνωσης στο μέλλον του διαβήτη τύπου 1 (παιδικού) με γρήγορο και απλό τρόπο χάρη σε ένα νέο τεστ που θα βασίζεται στην ανάλυση της αναπνοής,ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η νέα μη επεμβατική μέθοδος επιτρέπει τη διάγνωση της νόσου, προτού εμφανιστούν τα σοβαρά συμπτώματα. Ο διαβήτης είναιμια χρόνια πάθηση, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες,όπως απώλεια της όρασης, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια κ.α.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκας Χάνκοκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ερευνών στην αναπνοή "Journal of Breath Research",συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα από 113 παιδιά και εφήβους ηλικίας επτά έως 18 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν στην αναπνοή έναν χημικό βιοδείκτη που μυρίζει γλυκάκαι σχετίζεται με την αύξηση στο αίμα ορισμένων επικίνδυνων χημικών ουσιών, ότανπέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ακετόνηπου αυξάνει στην αναπνοή, όταν συγκεντρώνονται αυξημένες κετόνες στο αίμα λόγωτης μείωσης της ινσουλίνης, που πρόκειται να οδηγήσει σε διαβήτη.

Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια μικρή φορητή συσκευή ανάλυσηςτης αναπνοής, που θα επιτρέπει έγκαιρα τη διάγνωση, προτού εμφανιστεί κανονικά η πάθηση εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ινσουλίνης. Όταν συμβαίνει αυτή η έλλειψη, το σώμα δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για να πάρει ενέργεια και αρχίζειπλέον να διασπά τα λίπη του για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες του.

Ανάμεσα στα υποπροϊόντα της διάσπασης των λιπών είναι οι οργανικές ουσίεςκετόνες, οι οποίες, όταν αυξηθούν πολύ, προκαλούν οξείδωση του οργανισμού.Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά δεν ξέρουν ότι έχουν διαβήτη τύπου 1, έως ότου εμφανίσουν αυτή την οξείδωση από αυξημένες κετόνες.

Η ακετόνη, η απλούστερη κετόνη, συνήθως διαφεύγει από τον οργανισμό μέσω τηςαναπνοής, γι' αυτό, άλλωστε, όπως είναι γνωστό εδώ και αιώνες, η αναπνοή τωνδιαβητικών έχει μια γλυκιά οσμή. Το νέο τεστ ανιχνεύει την αυξημένη ακετόνη στηναναπνοή ενός παιδιού και έτσι αποκαλύπτει ότι μέσα στο σώμα έχουν ήδη αυξηθείσημαντικά οι κετόνες, συνεπώς επίκειται η εμφάνιση διαβήτη τύπου 1.

Σήμερα η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσω τεστ αίματος, το οποίο όμως, λόγωτης επεμβατικότητάς του (τρύπημα), δεν γίνεται πάντα καλά ανεκτό από ένα μικρόπαιδί.

Εξάλλου, η πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή που συνέκρινε άμεσα τις εναλλακτικές θεραπείες για τον παιδικό διαβήτη και έγινε από καναδούς επιστήμονες, επιβεβαίωσε ότι η συσκευή εξωτερικού τεχνητού παγκρέατος βελτιώνει σημαντικά τηθεραπεία της πάθησης, σε σχέση με την συμβατική αντλία ινσουλίνης πουχρησιμοποιείται σήμερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Ρεμί Ραμπασά-Λορέτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικόπεριοδικό "Lancet Diabetes & Endocrinology", έδειξαν ότι το τεχνητό πάγκρεαςβελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους,ενώ μειώνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Το τεχνητό πάγκρεας είναι μια συσκευή που συνδέεται εξωτερικά με το σώμα τουασθενούς, μιμείται το φυσιολογικό πάγκρεας και η οποία παρέχει ινσουλίνη σε συνεχήβάση, προσαρμόζοντας αυτόματα την παρεχόμενη ποσότητα ανάλογα με το εκάστοτεεπίπεδο του σακχάρου στο αίμα του διαβητικού. Μια δεύτερη εκδοχή της συσκευής,εκτός από ινσουλίνη, μπορεί να τροφοδοτεί τον οργανισμό και με μια ακόμη ορμόνη,το γλυκογόνο (αυτό αυξάνει το επίπεδο της γλυκόζης, ενώ η ινσουλίνη το μειώνει).

Οι άνθρωποι διαβήτη τύπου 1 είναι υποχρεωμένοι συνέχεια να ρυθμίζουν το επίπεδοτης γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους, ώστε να αποφύγουν μακροπρόθεσμεςεπιπλοκές όπως τύφλωση ή βλάβη των νεφρών (σε περίπτωση υψηλής γλυκόζης) ή,αντίθετα, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, απώλεια συνείδησης και κώμα (σε περίπτωσηχαμηλής γλυκόζης).

Η καναδική κλινική δοκιμή έδειξε ότι και τα δύο συστήματα τεχνητού παγκρέατος (το μονό με την ινσουλίνη και το διπλό με ινσουλίνη και γλυκογόνο) είναι ανώτερασε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες. Σημαντική είναι η μείωση του κινδύνουσοβαρής υπογλυκαιμίας τα βράδια, κάτι που σήμερα αποτελεί πηγή άγχους για τουςγονείς που έχουν παιδιά με διαβήτη.