Έφτασε πλέον η αρχή του τέλους για την πανδημία του AIDS, από την οποία τα τελευταία 30 χρόνια μολύνθηκαν και έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών στην Αφρική.

Τα νέα κρούσματα τον τελευταίο χρόνο ήταν λιγότερα από εκείνα των οροθετικών που απέκτησαν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρειάζεται να λαμβάνουν δια βίου για την επιβράδυνση της νόσου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης ONE campaign, η επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου δεν σημαίνει ότι το AIDS τείνει να εξαλειφθεί.

"Περάσαμε το σημείο καμπής στην μάχη κατά του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί όλες οι χώρες και οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί εύκολα μπορούν να σταματήσουν ή να ανατραπούν", δήλωσε η Έριν Χόλφελντερ της ONE.

"Παρά τα καλά νέα, δεν θα πρέπει ακόμη να κάνουμε τον γύρο του θριάμβου", είπε η Χόλφελντερ.

Η ίδια επισήμανε τις πολλές απειλές για την παρούσα πρόοδο, περιλαμβανομένου του ελλείμματος των τριών δισ δολαρίων στο ποσό που απαιτείται ετησίως για τον έλεγχο του HIV παγκοσμίως.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμη ότι η εμφάνιση του HIV παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα σε δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς όπως οι τοξικομανείς που κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ιερόδουλες--δηλαδή ομάδες που στιγματίζονται πολύ συχνά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση της θεραπείας και στις υπηρεσίες πρόληψης.

TAGS