Επιβράδυνση εμφανίζει η εξέλιξη του ιού HIV σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Όπως λένε σταδιακά ο ιός χάνει την ικανότητά του να προκαλεί AIDS, εξελισσόμενος σε μια λιγότερο σοβαρή και θανατηφόρα μορφή, καθώς συναντά αντιστάσεις από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και τα φάρμακα.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι απαιτείται πλέον περισσότερος χρόνος, έως ότου μια μόλυνση με τον ιό προκαλέσει την εκδήλωση AIDS.

Μερικοί ειδικοί στους ιούς δεν αποκλείουν ότι σιγά - σιγά ο HIV θα γίνει σχεδόν αβλαβής, καθώς συνεχίζει να εξελίσσεται. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκούλντερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", μελέτησαν πάνω από 2.000 γυναίκες φορείς του HIV στη Μποτσουάνα καιστη Νότια Αφρική - δύο χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από το AIDS

Η ανάλυση έδειξε ότι διαχρονικά ο ιός γίνεται λιγότερο μολυσματικός και θανατηφόρος,πράγμα που εν μέρει εξηγεί γιατί σιγά - σιγά το AIDS τίθεται υπό έλεγχο. Αν και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τη νόσο από τότε που εμφανίστηκε πριν από τρεις περίπου δεκαετίες και άλλα 35 εκατομμύρια είναι σήμερα φορείς του ιού,σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για πρώτη φορά στην ιστορία της επιδημίας ο ετήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον HIV είναι μικρότερος από τον αριθμό των οροθετικών που προστίθενται σε εκείνους που χρειάζονται θεραπεία.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η νόσος έφθασε και ξεπέρασε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, με αποτέλεσμα να μειώνονται πλέον οι θάνατοι από AIDS τα επόμενα χρόνια. 

TAGS