Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η απεργία πείνας θεωρείται ως το ύστατο μέσο διαμαρτυρίας γιατί είναι μια ακραία πράξη που οδηγεί τον οργανισμό του ανθρώπου σε ακραίες καταστάσεις.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε κάποιο σημείο το σώμα τρώει τη σάρκα του», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η γιατρός που παρακολουθεί τον Νίκο Ρωμανό, Λίνα Βεργοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη έχει χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού του βάρους, γεγονός που χτυπάει το «καμπανάκι» του κινδύνου για μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του, ενώ άμεσος είναι ο κίνδυνος για νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια. 

Οι πρώτες δέκα μέρες 

Τις πρώτες ημέρες της απεργίας πείνας, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, τις οποίες βρίσκει στο συκώτι και τους μύες, όργανα που λειτουργούν ως αποθήκες γλυκογόνων. 

Ο απεργός νιώθει αδυναμία, ζαλάδες, έντονους πονοκεφάλους. 

Το δεύτερο δεκαήμερο 

Πρόκειται για το πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας. Τα γλυκογόνα έχουν εξαντληθεί και ο οργανισμός στρέφεται στα αμινοξέα των μυών-σε αυτούς περιλαμβάνεται και η ίδια η καρδιά.

Παρατηρείται σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας. Είναι το στάδιο για το οποίο η κ. Βεργοπούλου είπε ότι «το σώμα τρώει τη σάρκα του».

Σε αυτό το σημείο, αν ο ασθενής έχει χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού του βάρους, τότε η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Νιώθει κόπωση, λιποθυμικές τάσεις, παρουσιάζει βραδυκαρδία και σε εξαιρετικές περιπτώσες υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η υποθερμία και η δυσανεξία στο ψύχος, οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα.

Από αυτό το σημείο και μετά, κάθε μέρα που περνάει μπορεί να συμβεί μια μη αναστρέψιμη βλάβη στον οργανισμό.

«Η γλυκόζη βοηθάει στην λειτουργία του εγκεφάλου, χωρίς αυτήν η εγκεφαλική ανεπάρκεια είναι ένα ενδεχόμενο, ενώ σε αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά πιθανό να προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια», λέει στο newpost η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, Ματίνα Παγώνη.

Από αυτό το σημείο, όλα τα ενδεχόμενα για την υγεία του απεργού είναι πιθανά. 

Η αναγκαστική σίτιση 

Οι γιατροί θεωρούν την αναγκαστική σίτιση έξω από τις αρμοδιότητες και τον όρκο τους, καθώς συνιστά βασανιστήριο.

«Ένας ενήλικας, ο οποίος έχει υπογράψει όλα τα χαρτιά αρνείται να δεχτεί τροφή. Για να τον ταΐσουμε με το ζόρι, πρέπει να τον δέσουμε. Εμείς έχουμε ορκιστεί να κάνουμε καλά τους ασθενείς, όχι να τους υποβάλλουμε σε βασανιστήρια», λέει η Ματίνα Παγώνη.