Αν και για την πλειονότητα το να ξυπνάει κάποιος στις 5 τα ξημερώματα θεωρείται... όχι και τόσο φυσιολογικό, υπάρχουν άνθρωποι που ικανοποιούνται με έναν πεντάωρο ή και τετράωρο ύπνο.
Δεν χρειάζονται καφεΐνη για να παραμείνουν ξύπνιοι ούτε έναν ελαφρύ υπνάκο μέχρι τις 8 που θα έπρεπε να ξυπνήσουν κανονικά, ενώ παράλληλα παραμένουν λεπτοί και υγιείς σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθαρά από ένα τυχαίο γεγονός επιστήμονες από την Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο αυτό της «άυπνης ελίτ» οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες.

Μελετούσαν τις συνήθειες ανθρώπων που ξυπνούν πολύ νωρίς και παρατήρησαν ότι μία μητέρα και μία κόρη όχι μόνο ξυπνούν... αξημέρωτα αλλά πάνε και για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό αποδίδεται σε ένα κοινό γονίδιο που έχουν, με βάση το οποίο δεν χρειάζονται πολύωρο ύπνο για να ξεκουραστούν. Το γονίδιο αυτό είναι υπαρκτό στο 1% με 3% των ανθρώπων και δεν ευθύνεται μόνο για τον ολιγόωρο ύπνο. Οι «ξενύχτηδες» είναι ενεργητικοί και αεικίνητοι, με δημιουργικές τάσεις, όπως είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ, γνωστή για τις τέσσερις ώρες ύπνου, η Μαντόνα αλλά και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που δεν κοιμόταν ποτέ πάνω από πέντε ώρες.

Αυτή η έρευνα για την άυπνη ελίτ έρχεται σε αντιδιαστολή με παλαιότερη έρευνα σύμφωνα με την οποία ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες προκαλεί διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο αλλά και είναι αιτία για πρόωρο θάνατο.

Οι επιστήμονες διαχωρίζουν ωστόσο τους ανθρώπους που πραγματικά δεν χρειάζονται περισσότερες από πέντε ώρες ύπνου κι αυτούς που υποχρεώνονται λόγω συνθηκών να κοιμούνται ελάχιστα. Ρίσκο για την υγεία είναι όταν κάποιος νυστάζει αλλά αναγκάζεται να κοιμάται λιγότερο από την ανάγκη του.

Καθηγητής επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει: «Το γονίδιο που συναντάμε στην άυπνη ελίτ είναι ο παράγοντας που αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο γιατί απλώς απολαμβάνουν τις ώρες που κοιμούνται. Χρειάζεται να γίνουν πολλές περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».

Πηγή: real.gr