Η παράλειψη γευμάτων συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Η παράλειψη γευμάτων συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, τα παιδιά που παραλείπουν γεύματα φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένο σωματικό λίπος και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

Παράλληλα, η υψηλότερη κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, κόκκινου κρέατος και light μαργαρινών και η χαμηλότερη κατανάλωση φυτικών ελαίων βρέθηκαν επίσης να σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνολικά, όσο περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες συνυπήρχαν, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές, καθώς και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του υπερβάλλοντος σωματικού λίπους και του καρδιομεταβολικού κινδύνου σε 512 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 έως 8 ετών. Για την αξιολόγηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου πραγματοποιήθηκαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις περιφέρειας μέσης, ινσουλίνης νηστείας, γλυκόζης νηστείας, τριγλυκεριδίων, «καλής» χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού λίπους ήταν υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που παρέλειπαν γεύματα. Επιπλέον, παράγοντες που βρέθηκαν να σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό λίπος ήταν η γρήγορη κατανάλωση φαγητού, η συναισθηματική υπερφαγία και η μειωμένη απόκριση στο αίσθημα κορεσμού.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, η κατανάλωση τακτικών γευμάτων φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στα παιδιά.

Πηγή: www.neadiatrofis.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο