Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τρία στελέχη του ιού της γρίπης τελούν σε έξαρση στη χώρα αυτή την περίοδο.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές επτά άνθρωποι, ενω 16 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η φετινή γρίπη έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ένα από τα τρία στελέχη δεν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να δοθεί έμφαση στα προληπτικά μέτρα.

Ήδη οι γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα έχουν λάβει την οδηγία να χορηγουν αντιιικά φάρμακα αμέσως με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας και χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς), οι οποίοι χρήζουν περισσότερο του εμβολίου της γρίπης.

Αυτοί παραμένουν απροστάτευτοι από το ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο φαίνεται ότι είναι και ιδιαίτερα επιθετικό.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «δύσκολη, πιο σοβαρή από κάθε άλλη χρονιά». 

Αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές 

Σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Εργασίας για την Εποχική Γρίπη του ΚΕΕΛΠΝΟ (Καθ. Τζ. Κρεμαστινού, Καθ. Χ. Χατζηχριστοδούλου, Αναπ. Καθ. Σ. Τσιόδρας, Α. Μπάκα, Θ. Γεωργακοπούλου, Γ. Σπάλα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Μαλτέζου), από την έναρξη της επιτήρησης της γρίπης (εβδομάδα 40/2014) έως και την εβδομάδα 1/2015(29 Δεκεμβρίου 2014 - 4 Ιανουαρίου 2015), έχουν αποσταλεί από νοσοκομεία 219 κλινικά δείγματα. Τα 28 (12,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, 26 ήταν τύπου Α και τα 2 τύπου Β. Τα 24 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και από αυτά τα 23 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Όσον αφορά στα στελέχη τύπου Α που ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) που έχουν απομονωθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νότιας Ελλάδας όλα διαφέρουν γενετικά από το στέλεχος Α(Η3Ν2) που χρησιμοποιείται στο φετινό εμβόλιο, με συνέπεια αναμενόμενη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του ιού αυτού, όπως αναφέρεται και στην ενημερωτική επιστολή που απέστειλε το συγκεκριμένο εργαστήριο3. Παρόμοια ευρήματα υπάρχουν και για τους ιούς Α(Η3Ν2) που έχουν απομονωθεί τόσο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όσο και στις Η.Π.Α.

Σχετικά με τα στελέχη Α που έχουν απομονωθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας μέχρι και την εβδομάδα 1/2015 όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2), ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη αντιγονικού drift σε σχέση με το στέλεχος Α(Η3Ν2) που χρησιμοποιείται στο φετινό εμβόλιο. 

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει: 

  • Την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.
  • Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.
  • την έγκαιρη χρήση των αντι-ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
  • Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
  • τη διενέργεια παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και την ενημέρωση του κοινού.