Καταθλιπτική Δευτέρα (Blue Monday) ονομάζεται η σημερινή ημέρα, η τρίτη του Ιανουαρίου, καθώς έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει ψυχολογικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η συγκεκριμένη Δευτέρα θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου και όχι τυχαία, αλλά βάσει ενός μαθηματικού τύπου, στον οποίο συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Βέβαια, αυτός ο μαθηματικός τύπος, τον οποίο δημοσιοποίησε ο Κλιφ Άρναλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από μαθηματικούς, οι οποιοι τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κλοιφ Άρναλ, πρόκειται για τη Δευτέρα της τελευταίας, πλήρους εβδομάδας του Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

Πάντως, αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει και έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ισχυρίζονται ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, καθώς και εκείνη αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά είναι όντως οι μέρες που νιώθουν κατάθλιψη