Η αύξηση της ευφυΐας με μεθόδους εκγύμνασης του μυαλού είναι, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, μια εφικτή διαδικασία και συνιστά την τελευταία τάση της εποχής. Παιχνίδια μνήμης, sudoku, νέες γνωριμίες και η εκμάθηση καινούργιων εννοιών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό καθώς παιδεύουν το μυαλό, κρατώντας το σε διαρκή εγρήγορση. Ενδεικτικές είναι διεθνείς επιστημονικές έρευνες οι οποίες αποφαίνονται ότι το διάβασμα βιβλίων αυξάνει τα νοητικά κύτταρα κι ότι η συστηματική επίλυση σταυρολέξων μειώνει κατά 47% την πιθανότητα άνοιας.

Οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι αύξησης του ΙQ έχουν όμως επεκταθεί και σε πιο οργανωμένες λύσεις. Κάποιοι επιλέγουν ιδιωτικά ιατρεία όπου οι ειδικοί, συνήθως ψυχίατροι, τους υποβάλλουν σε ασκήσεις αύξησης ευφυΐας, ενώ τελευταία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στη χώρα μας και εξειδικευμένα κέντρα εκγύμνασης του μυαλού.

Στην πλειονότητά τους τα μαθήματα απευθύνονται σε ενηλίκους που επιθυμούν να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τις νοητικές δυνατότητές τους, ενώ τα ίδια κέντρα δέχονται και παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές.

Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 15 ευρώ ανά ώρα και τα μαθήματα, όπως εξηγεί η κ. Μαρία Καρακοστάνογλου, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Κιναισθητικής Νοημοσύνης στην Ακρόπολη, είναι ομαδικά.

«Επιχειρούμε μέσω σωματικών ασκήσεων να βελτιώσουμε τον δείκτη ευφυΐας», εξηγεί. «Γυμνάζοντας τα μάτια ή το σώμα με συγκεκριμένο τρόπο βελτιώνουμε τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την ακοή. Οταν γυμνάζεις τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις σου, όταν ?καθαρίζεις? τους διαύλους από τους οποίους διέρχονται τα μηνύματα για να φτάσουν στον εγκέφαλο, έχεις καλύτερα νοητικά αποτελέσματα», λέει.

«Πρόκειται για κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, δουλεμένο, όμως, από παλιά στο εξωτερικό. Ακολουθούμε μεταξύ άλλων τη μέθοδο Bal-A-Vis-X η οποία συνίσταται σε ασκήσεις κλιμακωτής δυσκολίας -έχουμε ένα τμήμα για αρχάριους και ένα για προχωρημένους-, ασκήσεις που βασίζονται στον ρυθμό και στοχεύουν στον συντονισμό του σώματος και στη διεύρυνση του φάσματος της προσοχής. Χρησιμοποιούμε σακουλάκια με άμμο, μπαλάκια και σανίδες ισορροπίας. Τα μαθήματα διαρκούν μία ώρα και γίνονται μία φορά την εβδομάδα».

Η κ. Καρακοστάνογλου έχει σπουδάσει κινησιολογία και έχει παρακολουθήσει περίπου 2.000 ώρες εκπαίδευσης σε αρκετά μέρη του κόσμου. Αποφοίτησε από την αγγλική φιλολογία και είναι κάτοχος 2 μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ εργάστηκε για χρόνια ως διερμηνέας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι τη στιγμή που προσέγγισε την Κιναισθητική νοημοσύνη ως πελάτισσα. Εκτός από την ενδυνάμωση της ευφυΐας, όπως υποστηρίζει, τα οφέλη της μεθόδου είναι πολλαπλά.

«Είδα πολύ μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούσα να διαχειριστώ καταστάσεις άγχους και επικοινωνίας συναισθημάτων και στην ευελιξία διαχείρισης οτιδήποτε μου προέκυπτε», λέει η ίδια.

Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που δεν αμφισβητούν ότι ο IQ αποδεικνύει την εξυπνάδα ενός ανθρώπου, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Η ΜENSΑ, ο παγκόσμιος οργανισμός ανθρώπων των οποίων ο δείκτης ευφυΐας είναι τόσο υψηλός όσο στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού, αναμένει να πολλαπλασιάσει τα μέλη της...


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Οι κινητικές ασκήσεις απελευθερώνουν τις νοητικές ικανότητες

«Οι ασκήσεις εκγύμνασης μυαλού δεν σε βοηθούν να γίνεις εξυπνότερος από ό,τι είσαι, αλλά σε βοηθούν να απελευθερώσεις το 100% των νοητικών δυνατοτήτων που διαθέτεις.

Συνήθως οι δυνατότητες αυτές παρεμποδίζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι ασκήσεις είναι κινητικές καθώς φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως όταν έχεις πλήρη αίσθηση του σώματός σου μπορείς να αποδώσεις και πνευματικά».

Με τα λόγια αυτά συμπυκνώνει την προσωπική της εμπειρία η 33χρονη Μαρία Ιωάννου, η οποία έχει παρακολουθήσει ατομικές συνεδρίες αλλά και ομαδικά μαθήματα εκγύμνασης μυαλού στο Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης.

«Προσέγγισα το Κέντρο πριν από έναν χρόνο αναζητώντας λύση σε προβλήματα συγκέντρωσης. Στη συνέχεια έκανα εκγύμναση μυαλού με σεμινάρια μέσα από τα οποία έμαθα πώς να χρησιμοποιώ μόνη μου αυτές τις 26 ασκήσεις. Αλλωστε μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει και σε άλλες συγκυρίες, όπως για να βοηθήσει τον εαυτό του να χαλαρώσει πριν από εξετάσεις ή πριν από μία δημόσια ομιλία», συνεχίζει η κ. Ιωάννου, η οποία εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη.

«Διαπίστωσα πως αν δεν έχεις μια πλήρη ελευθερία στο σώμα σου δεν μπορείς να αποδώσεις πλήρως νοητικά. Οταν δοκίμασα για πρώτη φορά τη μέθοδο Bal-A-Vis-X που γίνεται με μπαλάκια μου φάνηκε ακατόρθωτη. Για τις ασκήσεις αυτές χρειάζεται ένας απόλυτος έλεγχος των χεριών και των ματιών ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν και τα δύο μέρη του εγκεφάλου. Οταν όμως τα καταφέρνεις αισθάνεσαι μια απίστευτη ικανοποίηση».

Το παίδεμα του μυαλού και η εκμάθηση της διαχείρισής του είναι, άλλωστε, αυτό που αυξάνει το ΙQ σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Επειδή διδάσκω εθελοντικά ελληνικά σε ξένα παιδάκια και έχω δοκιμάσει αρκετές από αυτές τις ασκήσεις στο μάθημα, έχω διαπιστώσει και σε άλλους τα θετικά αποτελέσματα της μεθόδου», καταλήγει η κ. Ιωάννου.


Πηγή:ethnos.gr