Την... κρητική «ασπιρίνη» από παραδοσιακό ελαιόλαδο και βουνίσια βότανα παρασκεύασαν ερευνητές - καθηγητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για αναλγητικό φάρμακο-ασπίδα στον οργανισμό κατά της γρίπης και άλλων λοιμώξεων, το οποίο στο εργαστηριακό τεστ έχει παρουσιάσει πολλές θετικές ενδείξεις και αναμένεται από το φθινόπωρο να δοκιμαστεί και κλινικά. Από τους καθηγητές αναφέρεται ότι αν όλα πάνε καλά, το 2012 θα κατατεθεί η αίτηση στον ΕΟΦ, προκειμένου να αρχίσει η διάθεση του φαρμάκου στην αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή.

Την κρητική «ασπιρίνη» παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του πανεπιστημίου του νησιού, η οποία συνδύασε την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων και του ντόπιου ελαιολάδου σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Σχολής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιονής και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία «Γκαλένικα».

Το φάρμακο, όπως λένε οι ερευνητές, έχει παρασκευαστεί από τρία βότανα της κρητικής γης «βουτηγμένα» στο ελαιόλαδο, που όμως πριν από την κλινική έρευνα αρνούνται να τα αποκαλύψουν.Πηγή: Έθνος