Απελπιστικά αργά προχωρά η παγκόσμια πρόοδος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, με μία μόνο στις τέσσερις χώρες του πλανήτη να εφαρμόζουν πολιτικές υγιεινήςδιατροφής.

Η συνέπεια είναι ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες κερδίζουνέδαφος στη Γη, προειδοποιούν οι επιστήμονες σε μια σειρά ερευνών πουδημοσιεύθηκαν σε αφιέρωμα του ιατρικού περιοδικού "The Lancet".

 Πάντως, η Ελλάδα και η Τουρκία, χάρη στη μεσογειακή διατροφή, αναφέρονται ανάμεσα στις χώρες εκείνες που έχουν την υψηλότερη «βαθμολογία» στην υγιεινήδιατροφή διεθνώς.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του "Lancet", που ανέλυσε την ποιότητα της διατροφήςσχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων ενηλίκων σε 187 χώρες, η παγκόσμια κατανάλωσηυγιεινών τροφίμων (π.χ. φρούτων και λαχανικών) έχει αυξηθεί κατά την τελευταίαεικοσαετία, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Όμως στις περισσότερες περιοχές τουπλανήτη ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων,όπως το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Εν ολίγοις, τουγιεινό φαγητό, παρά τις προόδους του, τελικά χάνει την μάχη έναντι του ανθυγιεινούφαγητού.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί αναφέρουν πως σε λιγότερο από μια γενιά έχουναυξηθεί δραματικά τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, καθώς πολύλίγες χώρες έχουν πάρει τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα για να προστατεύσουν ταπαιδιά. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ τα παιδιά ζυγίζουν σήμερα κατά μέσο όρο πέντε κιλάπερισσότερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια, ενώ πάνω από ένα στα τρία παιδιά είναιυπέρβαρο ή παχύσαρκο. Κατά μέσο όρο, σχετικά πιο υγιεινή διατροφή κάνουν σε όλοτον κόσμο οι γυναίκες (σε σχέση με τους άνδρες) και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία (σεσχέση με τους πιο νέους).

«Η κατανόησή μας για την παχυσαρκία πρέπει να μπει σε τελείως νέα βάση, ανπρόκειται να ″φρενάρουμε″ και να αναστρέψουμε την παγκόσμια επιδημίαπαχυσαρκίας», δήλωσε η δρ Κριστίνα Ρομπέρτο της Σχολής Δημόσιας Υγείας τουΠανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως είπε, «ο φαύλος κύκλος προσφοράς και ζήτησηςανθυγιεινών τροφίμων μπορεί να σπάσει με ″έξυπνες″ διατροφικές πολιτικές από τιςκυβερνήσεις, μαζί με προσπάθειες από τις βιομηχανίες τροφίμων και την κοινωνία τωνπολιτών».

«Από τη μία, χρειάζεται να παραδεχτούμε ότι τα άτομα φέρουν εν μέρει ευθύνηγια την υγεία τους και, από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα σημερινάδιατροφικά περιβάλλοντα εκμεταλλεύονται τις βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές καιοικονομικές αδυναμίες των ανθρώπων, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο γι' αυτούς νατρώνε ανθυγιεινά φαγητά», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες καλούν τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλουν αυστηρότερη εποπτεία καιρυθμιστικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, καθώς και ναπροωθήσουν ένα διεθνή κώδικα μάρκετινγκ, που θα προστατεύει την υγεία τωνπαιδιών. Μεταξύ άλλων, εισηγούνται να ελέγχεται η ποιότητα των τροφίμων πουδιατίθεται από τις καντίνες των σχολείων, να επιβληθούν αυξημένοι φόροι σταανθυγιεινά τρόφιμα, να επιδοτηθεί η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων από φτωχέςοικογένειες και να καταστεί υποχρεωτική η αναλυτική σήμανση στις συσκευασίες τωντροφίμων, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στις βιομηχανίες για να κάνουν πιο υγιεινό τοπεριεχόμενο των προϊόντων τους.