Πρόωρη διάγνωση για εγκεφαλικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση του δέρματος, την οποία αναπτύσσουν μεξικανοί επιστημόνες.

Η ανάλυση με βιοψία δείγματος από το δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει την αύξηση εκείνων των πρωτεϊνών, οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, όταν εξελίσσεται η νευροεκφυλιστική νόσος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα του μεξικανικού Πανεπιστημίου του Σαν Λουίς Ποτόζι, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 είχαν Αλτσχάιμερ, οι 16 Πάρκινσον, οι 17 άλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 -η ομάδα ελέγχου- ήσαν υγιείς.

Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό δείγμα δέρματος πίσω από το αυτί κάθε εθελοντή και του έκαναν βιοψία. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον εμφανίζεται αυξημένο το επίπεδο και των δύο πρωτεϊνών (ταυ και άλφα-συνουκλεΐνης) που αποτελούν βιοδείκτες για την προϊούσα νευροεκφυλιστική πάθηση στον εγκέφαλο. Ανάλογη αύξηση πρωτεϊνών στο δέρμα δεν παρατηρείται ούτε στους υγιείς, ούτε σε όσους έχουν απλή άνοια.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν νέες μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι κάτι τέτοιο είναι όντως δυνατό. Αλλοι επιστήμονες ανέφεραν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, βρίσκεται ένα εναλλακτικό τεστ που αναλύει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.