Περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι ετησίως εμφανίζουν επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι «εκείνη η ελιά που παραμελήθηκε» έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και 37.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τη νόσο. Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας μόνο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά,  τα αποτελέσματα των οποίων αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Η πρόληψη είναι σωτήρια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ), εννέα στα δέκα μελανώματα μπορούν να θεραπευτούν, εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα.

Κατά την εφετινή Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (9 - 13 Μαΐου), δερματολόγοι της ΕΔΑΕ θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να καλέσουν στο 800 11 11 2 22 (από σταθερό, χωρίς χρέωση) ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού. Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκονται μέσω της ίδιας ιστοσελίδας.