Ενθουσιασµός και αισιοδοξία επικρατούν στον ιατρικό κόσµο, χάρη στα απρόσµενα θετικά αποτελέσµατα ενός πειραµατικού φαρµάκου.

Το anacetrapib, της γερµανικής φαρµακοβιοµηχανίας Merck & Co.’s, κατάφερε να εκτινάξει στα ύψη την καλή χοληστερόλη και παράλληλα να µειώσει όσο κανένα άλλο φάρµακο µέχρι σήµερα την κακή, που συνδέεται µε την εµφάνιση καρδιαγγειακών νοσηµάτων.
Τα αποτελέσµατα της µελέτης, που πραγµατοποιήθηκε στο Νοσοκοµείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, κατέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το νέο φάρµακο ανοίγει νέους, πιο αποτελεσµατικούς δρόµους για τη µείωση των καρδιακών παθήσεων, όπως τα εµφράγµατακαι τα εγκεφαλικά. «Είµαστε κατενθουσιασµένοι», είπεο δρ Κρίστοφερ Κάνον, επικεφαλήςτης έρευνας, τα ευρήµατα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στο ετήσιοσυνέδριο της Αµερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείαςστο Σικάγο και δηµοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το φάρµακο δοκιµάστηκε σε 1.623 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν ήδη θεραπεία µε στατίνες επειδή παρουσίαζαν αυξηµένο κίνδυνο εµφράγµατος – οι µισοί είχαν ήδη περάσει ένα και πολλοί ήταν διαβητικοί. Επειτα από έξι µήνες θεραπείας µε το πειραµατικό φάρµακο, τα αποτελέσµατα ήταν «πέραν κάθε φαντασίας», σχολιάζει ο δρ Ρόµπερτ Εκελ, καρδιολόγος στο Πανεπιστήµιο του Κολοράντο και πρώην πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας. Για να θεωρείται κάποιος υγιής, αναφέρει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τα επίπεδα της λεγόµενης κακής χοληστερόλης (LDL) του πρέπει να κυµαίνονται από 100 έως 120. Ωστόσο, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι συµµετέχοντες στην έρευνα, καλό είναι να επιδιώκουν χαµηλότερα επίπεδα – κάτω από 100 ή 70. Αντίστοιχα, οι τιµές της καλής χοληστερόλης (HDL) θεωρούνται καλές αν κυµαίνονται από 40 έως 59, αλλά βέβαια όσο υψηλότερα επίπεδα τόσο καλύτερα. Μετά τους έξι µήνες της έρευνας, οι ασθενείς που υπεβλήθησαν στη νέα θεραπεία είδαν την κακή χοληστερόλη τους να µειώνεταιραγδαία (81 - 45) και την καλή να αυξάνεται δραστικά (41 - 101). Οι γιατροί επισηµαίνουν ότι τόσο µεγάλες αλλαγές δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν και τονίζουν ότι η σηµαντική βελτίωση των τιµών και στους δύο τύπους χοληστερόλης υπήρξε σταθερή τουλάχιστον για έναν χρόνο µετά τη µελέτη.

Επιπλέον έρευνες
Αν και τα πρώτα αποτελέσµατα του anacetrapib είναι πολύ ελπιδοφόρα, οι ειδικοί εκτιµούν πως το δείγµα των ασθενών είναι µικρό. Η Merck & Co.’s ανακοίνωσε πως θαδιενεργήσει περαιτέρω έρευνα σε 30.000 ασθενείς έως ότου επιβεβαιωθεί η ευεργετική δράση του φαρµάκου, το οποίο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντοµα στην αγορά.

Το µοναδικό φάρµακο που έχει αποδειχθεί µέχρι σήµερα αποτελεσµατικό στη ρύθµιση της καλής και της κακής χοληστερόλης – αν και λιγότερο από το anacetrapib – είναι η νιασίνη, ένας τύπος της βιταµίνης Β. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς ανέφεραν ότι το φάρµακο τους προκάλεσε φούντωµα και προκειµένου να µειωθούν οι παρενέργειες οι γιατροί συστήνουν τη λήψητου το βράδυ, µαζί µε ελαφρύ φαγητό.

Το anacetrapib της φαρµακοβιοµηχανίας Merck & Co.’s δοκιµάστηκε σε 1.623 καρδιοπαθείς µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα

Πηγή: Alfavita.gr