Η Νότια Αφρική μπορεί να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων μόλυνσης με τον HIV- ιό του AIDS- σε λιγότερα από 200.000 κρούσματα το χρόνο μέχρι το 2020, δηλαδή περισσότερα από τα μισά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αν εφαρμόσει τη σωστή πολιτική, αλλά η επίτευξη του στόχου θα είναι πολυδάπανη, αναφέρει σημερινή έκθεση.

Από τα 5,7 εκατομμύρια των φορέων HIV παγκοσμίως, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV/AIDS (UNAIDS).

Σχεδόν το 18% των Νοτιοαφρικανών, ηλικίας από 15 ως 49 ετών, έχει μολυνθεί.

"Η κατάσταση συνιστά μεγάλο οικονομικό κίνδυνο για τη χώρα, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η Νότια Αφρική βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης", αναφέρει η έκθεση, η οποία προτείνει την κατάρτιση και χρηματοδότηση πιο δραστικών σχεδίων πρόληψης, θεραπείας και αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού από τους μολυσμένους γονείς στα παιδιά.

Ακόμη κι αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί θα μολύνονται με τον HIV για τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για την Οικονομική Διακυβέρνηση και το AIDS στην Αφρική και του Ινστιτούτου για τα Αποτελέσματα της Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση δαπανά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με στόχο να παραμείνει υπό έλεγχο ο αριθμός των κρουσμάτων HIV.

Το συνολικό κόστος για τις επόμενες δύο δεκαετίες, που θα απαιτηθεί για τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέχρι και στα 102 δισεκατομμύρια δολάρια, αν η χώρα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των δαπανών για τα φάρμακα και τα σχέδια πρόληψης της εξάπλωσης της ασθένειας, αναφέρει η έκθεση.

Η UNAIDS ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις θεραπείες για τον HIV-- μία μη ιάσιμη λοίμωξη που προκαλεί το AIDS και μολύνει περίπου 33,4 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο-- έχει αυξηθεί κατά 12 φορές μέσα σε έξι χρόνια και 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τώρα τα φάρμακα που χρειάζονται.

Η υποσαχάριος Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον HIV, δηλαδή εκεί βρίσκεται το 67% όλων των φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκεί καταγράφεται το 71% των θανάτων που έχουν σχέση με το AIDS και το 91% όλων των νέων κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών.