Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν –και όχι να σκοτώσουν- τη σεξουαλική διάθεση. Κάποιοι είναι οργανικοί και αντιμετωπίζονται με ιατρικές μεθόδους και κάποιοι ψυχολογικοί. Στην περίπτωση των ψυχολογικών, που είναι και οι συνηθέστεροι, οι άνθρωποι πολλές φορές δε ζητούν βοήθεια ειδικού με αποτέλεσμα να βιώνουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σεξουαλικής αδιαφορίας και κατά συνέπεια αποχής που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις και τη ζωή τους.  

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση συνδέονται άμεσα με την ερωτική διάθεση και έκφραση. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, διότι παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πραγματικότητα το πως επηρεάστηκε η ερωτική διάθεση των Ελλήνων με την ανακοίνωση της προκήρυξης των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με έρευνα της ΕΜΑΣ (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας). Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.  

Συγκεκριμένα, το 78% του δείγματος  (600 άνδρες, ηλικίας 18-45+) απάντησε ότι η ερωτική του διάθεση είχε αυξηθεί, με παράλληλη αύξηση των σεξουαλικών επαφών κατά 72%. Σε προηγούμενη έρευνα της ΕΜΑΣ (Ιούνιος 2008 - δείγμα 1.800 ενηλίκων) με τίτλο ‘Κραχ και στο Σεξ’, ήταν σαφές ότι τα έντονα οικονομικά προβλήματα διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, είχαν επηρεάσει αρνητικά και καταλυτικά τη σεξουαλική ζωή, με το 76% να δηλώνει μειωμένη ερωτική διάθεση, με παράλληλη μείωση των σεξουαλικών επαφών κατά 62%. 

Στην πρόσφατη έρευνα της ΕΜΑΣ η προσδοκία της αλλαγής δημιούργησε συναισθηματική ευφορία για μια καλύτερη περίοδο και το 74% εξέφρασε τη σιγουριά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά μετά τις πολιτικές εξελίξεις. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι στην έρευνα δεν υπάρχει επιλογή νικητών ή νικημένων, αφού στο δείγμα της έρευνας οι συμμετέχοντες ανήκουν σε όλες τις πολιτικές επιλογές. 

Αυτό το θέμα και άλλα πολλά θα φέρουν στο  προσκήνιο οι εργασίες του 2ου Μεσογειακού Συνεδρίου για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα & Αναπαραγωγή, www.icb.gr,  που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (αίθουσα Banquet) στις 3 και 4 Απριλίου 2015. Το συνέδριο με θέμα «Από την ανέπαφη αναπαραγωγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα» περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, σε κάθε μια από τις οποίες θα συμμετέχουν αναλόγως γιατροί, φυσικοί, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι. 

TAGS