Η παρακεταμόλη δεν είναι αποτελεσματική στους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας, παρόλο που συχνά οι γιατροί τη συστήνουν, σύμφωνα με μια νέααυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον ΓκουστάβοΜασάδο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό"British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν (μεταανάλυση) ταευρήματα 13 κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 5.000ανθρώπους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φάρμακο δεν βελτιώνειτην ποιότητα της ζωής, ούτε μειώνει τα προβλήματα κινητικότητας στις συγκεκριμένεςπαθήσεις.

Αντίθετα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη κατανάλωσηπαρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ και αυξάνει την πιθανότητα σχετικών προβλημάτων.Οι ειδικοί τόνισαν πάντως ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους,προτού αλλάξουν φάρμακο.

«Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενοφάρμακο για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμετις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων. Η έρευνάμας δείχνει επίσης ότι η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και τηςοστεοαρθρίτιδας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», δήλωσε ο Γκουστάβο Μασάδο.

Οι ασθενείς, όπως είπε, έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μηφυσιολογικούς δείκτες στα τεστ λειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουνεικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη.

«Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ταοποιοειδή, που μπορεί να παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», δήλωσε ο καθηγητής Ρότζερ Ναγκς τηςΒασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας.