Η παθητική έκθεση των παιδιών στη χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους ως καθαριστικό,αυξάνει την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Αν και οι επιπτώσεις είναι μέτριες, δεν παύουν νααποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγωτης ευρείας χρήσης της χλωρίνης ως καθαριστικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείαςτου Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στοπεριοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις της χλωρίνης σε πάνωαπό 9.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών, σε διάφορες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία,Φινλανδία, Ισπανία).

Η μελέτη συσχέτισε την υγεία των παιδιών με τη συχνότητα χρήσης χλωρίνης στασπίτια και στα σχολεία. Η χρήση της χλωρίνης ως καθαριστικού είναι πολύ συχνή σεορισμένες χώρες (72% των νοικοκυριών στην Ισπανία) και πολύ αραιή σε άλλες (7%στην Φινλανδία). Όλα τα ισπανικά σχολεία χρησιμοποιούν χλωρίνη, ενώ αντίθετα ούτεένα φινλανδικό, ενώ άλλες χώρες είναι κάπου στην μέση (π.χ. 57% των νοικοκυριώνκαι 11% των σχολείων στην Ολλανδία)

Οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα λοιμώξεωνστα παιδιά τους (γρίπη, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδακ.α.), καθώς και για το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν χλωρίνη για να καθαρίσουν τοσπίτι τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο ένα παιδί εκτίθεται στο σπίτι ή του στοσχολείο του στη χλωρίνη, τόσο συχνότερα παθαίνει κάποια λοίμωξη, ιδίως γρίπη καιαμυγδαλίτιδα (αύξηση κινδύνου 20% και 35% αντίστοιχα). Γενικότερα, ο κίνδυνοςοποιασδήποτε λοίμωξης ήταν αυξημένος 18% κατά μέσο όρο μεταξύ των παιδιών, πουοι γονείς τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά χλωρίνη στο σπίτι τους. Η χώρα με τιςλιγότερες παιδικές λοιμώξεις ήταν η Φινλανδία, όπου γινόταν και η μικρότερη χρήσητης χλωρίνης.