Ξεκίνησες δίαιτα στη δουλειά μαζί με τη συνάδελφό σου. Ακολουθείς την ίδια ακριβώς διατροφή. Δουλεύετε μαζί - άρα έχετε σχεδόν την ίδια φυσική δραστηριότητα - και φροντίζεις να μην βγαίνεις από το πρόγραμμα. Εκείνη έρχεται στο τέλος της εβδομάδας περιχαρής και σου ανακοινώνει πως έχασε 2 κιλά. Εσύ από την άλλη πλευρά, δεν έχεις καταφέρει να χάσεις γραμμάριο. Γιατί συμβαίνει αυτό; "Άτιμα γονίδια" σκέφτεσαι. Και πιθανότατα έχεις δίκιο. Η επιστήμη δείχνει πως το DNA παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός και φυσικά στον τρόπο με τον οποίο θα χάσεις κιλά.

«Γνωρίζουμε, ότι εάν υποβάλουμε μια ομάδα ατόμων στην ίδια δίαιτα από άποψη πρόσληψης ενέργειας και φυσικής άσκησης, θα παρατηρήσουμε διαφορές στη λήψη ή απώλεια σωματικής μάζας. Οι γενετικοί παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν αυτή τη διαφοροποίηση από άτομο σε άτομο. Οι μελέτες πληθυσμού και διδύμων αποδεικνύουν ότι η κληρονομικότητα της παχυσαρκίας κυμαίνεται μεταξύ 40-70%!" επισημαίνει η Μοριακή Βιολόγος, Όλια Αναστασίου!


ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ... Η δίαιτα στο μικροσπόπιο της επιστήμης.

Η διατροφογενετική είναι ένας κλάδος μεταξύ επιστήμης και βιολογίας που θα βρει για εσένα τον τρόπο που δρα κάθε τροφή στην υγεία και στο βάρος σε σχέση πάντα με το DNA σου. Με ένα εξειδικευμένο τεστ λοιπόν ένας διαιτολόγος μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες και να σου δώσει φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

"Να τονιστεί ότι ο έλεγχος των γονιδίων με το Test δεν υποδεικνύει παθήσεις ή νοσήματα αλλά την προδιάθεση που έχει ο κάθε οργανισμός ανάλογα με τους πολυμορφισμούς στα γονίδια που πιθανόν παρουσιάζει" αναφέρει η κα. Αναστασίου. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση του γενετικού προφίλ της Παχυσαρκίας μας βοηθάνε ώστε να υπάρξει :

 - Η υιοθέτηση της καταλληλότερης δίαιτας - χαμηλή σε λιπαρά, θερμίδες ή υδατάνθρακες ανάλογα με το γενετικό προφίλ.

- Εξατομικευμένες θεραπευτικές συστάσεις στην έκθεση αποτελεσμάτων για τον κάθε ασθενή - Προσδιορισμός της ύπαρξης 'αποταμιευτικών γονιδίων' που μπορούν να οδηγούν σε δυσκολότερη απώλεια βάρους στη διάρκεια της λοχείας.

 - Προσδιορισμός του ρόλου της σωματικής άσκησης.

- Ανάλυση της δυνατότητας λιπόλυσης και οξείδωσης των λιπών. - Προσδιορισμός παραγόντων γενετικής προδιάθεσης υπευθύνων για την παιδική παχυσαρκία.

 - Η γνώση των παραγόντων γενετικού κινδύνου συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας από την πλευρά του ασθενούς, γεγονός που οδηγεί με μεγαλύτερη αφοσίωσή του στη θεραπεία.

Πώς μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο τεστ DNA; Το τεστ προδιάθεσης παχυσαρκίας δεν απαιτεί τη λήψη φλεβικού αίματος όπως γίνεται συνήθως... Πραγματοποιείται με πολύ απλό και ανώδυνο τρόπο με τη λήψη μιας σταγόνας αίματος με μια παρακέντηση στο δάχτυλο.

 Πόσος χρόνος απαιτείται όμως, για να βγουν τα αποτελέσματα; Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε 2-3 εβδομάδες max.


Πηγή: t-life.gr