Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με πολλά περιστατικά θρομβώσεων και συγκεκριμένα με την «εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση», όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων άνω των 5 ωρών. Μάλιστα, η συχνή εμφάνιση της νόσου αρχικά στους επιβάτες της οικονομικής θέσης είχε ως αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να ονομαστεί και «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Ωστόσο, οι έρευνες στη συνέχεια έδειξαν ότι από το εν λόγω σύνδρομο κινδυνεύουν εξίσου και οι επιβάτες της πρώτης θέσης και της business class.

Τι σύνδρομο είναι πάλι αυτό;
Πρόκειται για σύνδρομο που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στις μεγάλες βαθιές φλέβες του μηρού και των κάτω άκρων. Όπως επεσήμανε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ο Dr Ηarry Buller, MD, καθηγητής Αγγειολογίας στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρo Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ: «Ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι το πρήξιμο στο ένα πόδι. Σε κάθε τέντωμα το πόδι πονάει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι φλέβες είναι περισσότερο ορατές από το συνηθισμένο. Στην ακραία της μορφή η θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά την αποβίβαση του επιβάτη ή ακόμα και μερικές ώρες μετά».

Από τις θρομβώσεις εν πτήσει περισσότερο κινδυνεύουν:

    * Όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση αίματος.
    * Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
    * Όσοι παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς)
    * Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.
    * Ασθενείς με ισχαιμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.
    * Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
    * Οι έγκυες μετά την 30ή εβδομάδα κύησης.

Εν ώρα πτήσης... θυμηθείτε
Κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων καλό είναι να σηκώνεστε, να ξεμουδιάζετε, να κάνετε μικρές ασκήσεις ή ακόμα να τεντώνετε και να κινείτε τα πόδια.

Να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη. Να πίνετε πολύ νερό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ενώ αν έχετε οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια.

Πηγή: ethnos.gr