Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα από το θανατηφόρο περιστατικό αναπλάσμωσης από τσίμπημα τσιμπουριού.

Στη σύσκεψη υπό τον καθηγητή και πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανασίου Γιαννόπουλου συμμετείχαν επιστήμονες από το Κέντρο, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την Ιατρική Σχολή Κρήτης.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να γίνει ευαισθητοποίηση των γιατρών σε περιστατικά με συμβατή κλινική και επιδημιολογική εικόνα και έγκαιρη έναρξη θεραπείας και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια, τα οποία ενοχοποιούνται όχι μόνο για τη μετάδοση της αναπλάσμωσης αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η αναπλάσμωση είναι κοινή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου και προσβάλλει τα οικόσιτα και τα άγρια μηρυκαστικά, αλλά προκαλεί μόνο κλινικά συμπτώματα σε βοοειδή και καμηλοπαρδάλεις. Από αναπλάσμωση μπορεί να μολυνθούν επίσης τα σκυλιά και οι γάτες.

Τονίζεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν από αναπλάσμωση άμεσα από ένα κατοικίδιο ζώο, αλλά μόνο από τα δαγκώματα των τσιμπουριών.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσθηκε ακόμη να μην γίνει -προς το παρόν- επιτήρηση της νόσου, λόγω της σπανιότητάς της και γιατί αυτό δεν γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.