Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μαθαίνουμε και στην Ευρώπη κατά πόσο κάποιος έχει πιθανότητες να είναι φορέας του AIDS. Η έρευνα πάνω στην ασθένεια έχει προχωρήσει τόσο που από σήμερα πωλούνται μέσω διαδικτύου στη Βρετανία αυτόματα τεστ, που επιτρέπουν να ξέρει κάποιος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και χωρίς ιατρική επίβλεψη, αν είναι φορέας του ιού του AIDS.

Πρόκειται για ένα ατομικό τεστ, με την επωνυμία BioSURE HIV Self Test, το οποίο επιτρέπει στον καθένα, με μία σταγόνα αίμα από το δάκτυλο, να μάθει μέσα σε 15 λεπτά αν έχει ή όχι τα ειδικά αντισώματα που παράγονται σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό του AIDS, τον HIV.

«Το να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο HIV είναι κρίσιμο και η κυκλοφορία του προϊόντος αυτού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν διακριτικά το τεστ την ώρα και στον τόπο που τους εξυπηρετεί», δήλωσε η ιδρυτής του BioSure, Μπρίτζετ Μπαρντ.

Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από έναν επαγγελματία της υγείας. Συνιστάται, για τις ομάδες κινδύνου, να κάνουν το τεστ κάθε τρεις μήνες.

Η μοναδική εναλλακτική που υπάρχει σήμερα στα τεστ που γίνονται στα ιατρεία είναι η «αιμοληψία κατ΄οίκον» όπου λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος στην κατοικία του ασθενή και το δείγμα αποστέλλεται στη συνέχεια με το ταχυδρομείο σε ένα εργαστήριο αναλύσεων.

Σχεδόν 110.000 άνθρωποι ζουν με τον HIV στη Βρετανία και σχεδόν 26.000 είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν, κάνοντάς τους χωρίς να το συνειδητοποιούν υπεύθυνους για την πλειονότητα των μολύνσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Καταπίστευμα για το AIDS (ΝΑΤ), το κυριότερο ίδρυμα που ασχολείται με το AIDS στη Βρετανία. 

Το τεστ θα πωλείται από το καλοκαίρι και στη Γαλλία.