Οι μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις που έχουν ξεκινήσει, έρχονται αντιμέτωποι  με πολύ άγχος, τις πολλές ώρες διαβάσματος, όπως και την πίεση των γονέων. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω η ζυγαριά τείνει να χτυπά «κόκκινο». Η έρευνα αυτή ανήκει στη διαιτολόγο-διατροφολόγο, μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Κική Γούτα, «Το 60 % των παιδιών που συμμετέχουν στις εξετάσεις καταλήγουν στο τέλος της περιόδου αυτής να έχουν αυξήσει το βάρος του σώματος τους. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ακατάστατο ωράριο, τόσο στον ύπνο των παιδιών, όσο και στις ώρες που καταναλώνουν τροφή. Επίσης, απουσιάζει η άσκηση, ενώ αυξάνονται οι ώρες που παραμένει ο μαθητής καθηλωμένος σε μια καρέκλα. Είναι σωστό να ακολουθούνται οι κανόνες της ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή συχνά και πολλά γεύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι υπερβολές στην κατανάλωση καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, διότι η χρήση τους προκαλεί αίσθηση κόπωσης, νευρικότητα, έντονη ανησυχία και κατάθλιψη.
Η καφεΐνη παρεμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμονών που επιδρούν στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να σταματήσει την κατανάλωση τροφής. Με την κατανάλωση μόνο ροφήματος καφέ το πρωί, και γενικά προϊόντων που περιέχουν διεγερτικά συστατικά, το μόνο που θα καταφέρει κανείς είναι να μειώσει την όρεξή του για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετά να οδηγηθεί σε υπερβολική κατανάλωση τροφής», εξηγεί η κ. Γούτα.

Σύμφωνα με έρευνες, η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με την ανάπτυξη του δείκτη ευφυίας και των ικανοτήτων μάθησης, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Τίνα Αντωνίου, και τονίζει ότι, κατά την περίοδο των εξετάσεων, ο μαθητής θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.