Μπήκαν αργά στην Ελλάδα, αλλά βρήκαν ένθερμους υποστηρικτές. Ομοιοπαθητική, βελονισμός, φυσιοπαθητική, οστεοπαθητική, ρεφλεξολογία, ιριδολογία, ανθοθεραπεία και πολλές άλλες εναλλακτικές θεραπείες δίνουν μία ηπιότερη ιατρική απάντηση στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, υπηρετώντας μία διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας. Η ομοιοπαθητική είναι η πιο ευρύτερα διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας. Θεωρείται φυσική, ήπια και χωρίς παρενέργειες καθώς μέσω της ενδυνάμωσης του οργανισμού ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα, αποκαθιστώντας οξείες ή χρόνιες παθήσεις. Βασικό προσόν της είναι η χρήση φαρμάκων φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης, τα οποία παράγονται φυσικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά σκευάσματα. Φάρμακα στα οποία αποκλείεται οποιασδήποτε μορφής παρενέργεια, χωρίς καμία πιθανότητα τοξικής δράσης στον οργανισμό, γι αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε περιπτώσεις κύησης ή σε βρέφη. Ουσίες δηλαδή που λειτουργούν σαν «πληροφορία» την οποία παίρνει ο οργανισμός και επανα-οργανώνεται σε συνολικό επίπεδο.

Η οστεοπαθητική τόσο στην διαγνωστική όσο και στη θεραπευτική προσέγγισή της λαμβάνει υπόψη της ως πρωταρχικό κέντρο τη σπονδυλική στήλη και τις αλληλένδετες σχέσεις της με το υπόλοιπο σώμα, τα άνω και κάτω άκρα, το κρανίο, τον θώρακα, τη λεκάνη με τα αντίστοιχα σπλάχνα. Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης είχε καταλάβει ξεκάθαρα την άμεση σχέση της σπονδυλικής στήλης με την υγεία του ανθρώπου κι ότι όλα στο σώμα λειτουργούν σε μία αλληλένδετη εξάρτηση.

Ο βελονισμός, με μία πορεία πέντε χιλιάδων χρόνων στην Κίνα, είναι μία ακόμη εναλλακτική απάντηση στον αγώνα για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών και συμπτωμάτων που δύσκολα αντιμετωπίζονται με τα μέσα της κλασικής ιατρικής. Χωρίς να είναι πανάκεια, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα σε πολλές αρρώστιες, όπως μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός σε άλλες, γι αυτό και θεωρείται ότι πρέπει να συνυπάρχει με την κλασική ιατρική ως δικαίωμα επιλογής από τον ασθενή, όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η φυσιοπαθητική ή φυσική θεραπευτική θεωρεί ότι η ασθένεια προκαλείται από ένα λανθασμένο τρόπο ζωής που βασίζεται σε αντίθετες συμπεριφορές προς τη φύση του σώματος, οι οποίες δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «εναπόθεση τοξινών σε οργανικό επίπεδο». Στην προσπάθεια να αποβάλει ο οργανισμός τις τοξίνες παρουσιάζει συμπτώματα και ασθένεια.

Η ρεφλεξολογία είναι μία αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ στα πέλματα και τη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών, καθώς στα πόδια βρίσκονται οι περισσότερες απολήξεις νεύρων που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Όλα τα όργανα, οι αδένες και άλλα μέρη του σώματος βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα πόδια, σαν αντανακλάσεις των μερών του σώματος. Η ρεφλεξολογία μειώνει την ένταση, το άγχος, οδηγώντας το σώμα σε χαλάρωση μειώνει την πίεση στα νεύρα και τα αγγεία βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, σε όλα τα μέρη του σώματος, έτσι το απαλλάσσει από τις τοξίνες που συσσωρεύονται όταν τα ενδογενή συστήματα καθαρισμού (λεμφικό, απεκκριτικό) δεν λειτουργούν σωστά.

Η ιριδολογία είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει στον ιριδολόγο γιατρό να «διαβάσει» στα μάτια κάθε κρυφή νόσο, πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Με την «ανάγνωση» της ίριδας, ανακαλύπτονται τα αδύναμα σημεία του οργανισμού, ο βαθμός του στρες, οι λανθάνουσες τάσεις, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, η ζωτικότητά του, η κατάσταση των οργάνων του, αλλά και διάφορες άλλες παθολογίες σε εξέλιξη.

Η ανθοθεραπεία είναι μία συμπληρωματική θεραπεία στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών, καθώς βελτιώνει την συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων στη φροντίδα της υγείας τους, την αυτοθεραπεία τους και την αυτογνωσία τους. Είναι συνώνυμη με τα ανθοϊάματα του Ουαλού ιατρού Έντουαρντ Μπαχ, τα οποία επιδρούν στην πρωταρχική αιτία της ασθένειας, που είναι ψυχογενής εναρμονίζοντας τη δυσαρμονική κατάσταση, η οποία την προκαλεί. Ο Μπαχ πίστευε ότι οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα μίας «σύγκρουσης ανάμεσα στο σκοπό της ψυχής και την άποψη της προσωπικότητας του ατόμου», ενός δηλαδή εσωτερικού «πολέμου» που μπλοκάρει την ενέργεια και δημιουργεί δυσαρμονία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ασθένεια.