Μια Αιγύπτια πριγκίπισσα που έζησε πριν από 3.500 χρόνια πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που εκδήλωσε καρδιοπάθεια, αναφέρουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια και το Κάιρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν η πριγκίπισσα ζούσε σήμερα, θα χρειαζόταν εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας), καθώς αξονικές τομογραφίες στην μούμια της έδειξαν πως είχε εκτεταμένες αποφράξεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς της.

Η πριγκίπισσα έπασχε επίσης από στενώσεις στις αρτηρίες του εγκεφάλου (στις καρωτίδες), καθώς και από περιφερειακή αγγειοπάθεια, καθώς είχε στενώσεις και στις αρτηρίες των ποδιών της.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία ακόμα απόδειξη πως η καρδιοπάθεια δεν είναι μια ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά υπάρχει εδώ και χιλιετίες.

Την έρευνα πραγματοποίησαν καρδιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου, οι οποίοι εξέτασαν με ολόσωμη αξονική τομογραφία τις 52 μούμιες που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Καΐρου.

Όπως ανακοίνωσαν στο Διεθνές Συνέδριο Μη Επεμβατικής Καρδιαγγειακής Απεικονιστικής (ICNC) που ολοκληρώνεται σήμερα στο Άμστερνταμ, στις μισές από τις μούμιες εντοπίστηκαν ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά στην μούμια της πριγκίπισσας Αχμόζ-Μερυέτ-Αμόν η κατάσταση ήταν δραματική.

Η Αχμόζ έζησε στις αρχαίες Θήβες (σήμερα είναι το Λούξορ) μεταξύ 1580 και 1550 π.Χ. και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ήταν 40άρα όταν πέθανε.

Όπως εξήγησε ο δρ Γκρέγκορυ Σ. Τόμας, διευθυντής στο Τμήμα Εκπαίδευσης στην Πυρηνική Καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Έρβαϊν, η πριγκίπισσα λογικά ακολουθούσε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και φτωχό σε κρέας το οποίο προερχόταν από οικόσιτα ζώα ελεύθερης βοσκής.

Επιπλέον, πρέπει να έτρωγε πολύ σιτάρι και κριθάρι, τα οποία εκείνη την εποχή καλλιεργούνταν στις όχθες του Νείλου. Τσιγάρο και φαστ φουντ ήταν άγνωστα, και το πιθανότερο είναι πως ακολουθούσε έναν εξαιρετικά δραστήριο τρόπο ζωής, αφού αυτοκίνητα δεν υπήρχαν.

«Παρ’ όλα αυτά, είχε μεγάλες στενώσεις σε δύο από τις τρεις κύριες στεφανιαίες αρτηρίες που στις μέρες μας θα χρειάζονταν μπάι πας, καθώς και σε αρτηρίες σε όλο το σώμα της – μέχρι και στο στομάχι», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει πως κάτι μας διαφεύγει στο θέμα της καρδιοπάθειας. Είναι προφανές, ότι δεν τα ξέρουμε ακόμα όλα».

πηγή: tanea.gr