«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας του νομού Ηλείας, καθώς το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο μετά τις δραστικές μειώσεις των κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών.

Αυτή τη στιγμή οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας στο νομό Ηλείας, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες τους τελευταίους πέντε μήνες!

Εν αντιθέσει βέβαια με τους γιατρούς των νοσοκομείων που έχουν πληρωθεί κανονικά, οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας δεν βλέπουν να μπαίνουν χρήματα εφημεριών στις τσέπες τους ούτε και τον Ιούνιο και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Η ξαφνική υπαγωγή των κέντρων υγείας σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο απευθείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι βρήκε ανέτοιμες τις ΥΠΕ να σηκώσουν αυτό το βάρος προκαλώντας μεγάλη δυσλειτουργία στα Κέντρα Υγείας.

Προβλήματα στις προμήθειες, στο προσωπικό, στη στελέχωση, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και φυσικά με τις απλήρωτες εφημερίες.

Κόβουν το 35%

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί όμως και η μείωση του χρηματικού κονδυλίου για το έτος 2015 που αφορά στις εφημερίες των γιατρών στα κέντρα υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Δηλαδή για τις εφημερίες οι οποίες έχουν γίνει, αλλά πλέον το ψαλιδισμένο κονδύλι δεν επαρκεί για να πληρωθούν, ενώ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν στο εξής να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εφημερίες, από τη στιγμή που δεν θα πληρώνονται κανονικά. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης, εκπροσωπώντας τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πρακτικές θα βάλουν ‘λουκέτο’ στα Κέντρα Υγείας.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται εξωπραγματική η μείωση του χρηματικού κονδυλίου για το έτος 2015, που αφορά τις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και προειδοποιεί ότι εάν αυτό εφαρμοστεί τότε ισοδυναμεί με κλείσιμο των Κέντρων Υγείας, γιατί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν οι γιατροί. ‘

Ειδικότερα, με το υ’ αριθμ. 14960/25-05-2015 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ, προτείνεται στους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, να προβούν σε εκκαθάριση των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, με περικοπή περίπου 35%, τη στιγμή που οι εφημερίες εκτελέστηκαν κανονικά, κατά συνέπεια πρόκειται για δεδουλευμένες αποδοχές.