Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων ζητούν οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ασθενών εκφράζει την ανάγκη για περισσότερη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τη νόσο, ενώ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (πάνω από 70%) των ασθενών ζητά επιπλέον διαιτολογική και ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσκολίες της νόσου. Παράλληλα, τέσσερις στους 10 ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, ενώ πάνω από το 50% αναγκάζεται να απουσιάσει για κάποιο χρονικό διάστημα από την εργασία του.

Στόχος της έρευνας «Έχεις νόσο Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα; Λάβε και εσύ μέρος στην έρευνα!», που έγινε από το ΕΛΙΓΑΣΤ σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και τον αντίστοιχο Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των ΙΦΝΕ (ΕΟΜΙΦΝΕ), ήταν ο εντοπισμός αναγκών προκειμένου να γίνουν στοχευμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011 και έλαβαν μέρος 1181 ασθενείς.

Τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου και η νόσος Crohn είναι δυνατόν να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Και οι δύο παθήσεις είναι πλέον αντιμετωπίσιμες και μέσω της κατάλληλης θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν να ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, η χρόνια φύση των ΙΦΝΕ καθιστά αναγκαία τη συνεχή ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών αυτών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, κάλυπτε τέσσερις σημαντικές ενότητες για τον ασθενή, όπως την ποιότητα ζωής του, την ενημέρωση που έχει σχετικά με τη νόσο, την επίπτωση στην εργασία του και την υποστήριξη που έχει για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της νόσου.

«Πλέον έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν για να προσφερθεί στους ασθενείς αρτιότερη υποστήριξη και καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου», είπε ο Γεράσιμος Μάντζαρης, γαστρεντερολόγος και διευθυντής της Α' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου « Ευαγγελισμός».

«Για όλους τους ασθενείς είναι μια πραγματική ανακούφιση να γνωρίζουμε ότι στον καθημερινό μας αγώνα υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που μας υποστηρίζουν να ‘κερδίσουμε’ μια καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε ο αθλητής ιστιοπλοΐας στην ολυμπιακή κατηγορία LASER, Ευάγγελος Χειμώνας, που είναι και πάσχων από τη νόσο. «Μέσα από τον πρωταθλητισμό», πρόσθεσε, «έχω μάθει να αντιμετωπίζω δυσκολίες και προκλήσεις με ψυχραιμία, πειθαρχία αλλά και αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις για να κερδίσεις έναν αγώνα είναι ίδιες με τις προκλήσεις για να κερδίσεις την ίδια σου τη ζωή».