Νέες μέθοδοι για την έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου, οι νέες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση ακόμη και προχωρημένων μορφών καρκίνου και τα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς ασθενούς συζητήθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικολογικού Καρκίνου, που έγινε πρόσφατα στην Πράγα.

Η πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στο συνέδριο. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί μεγάλο αριθμό σοβαρών νοσημάτων, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Μάλιστα ειδικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο, καθώς μια γυναίκα δεν μπορεί να αναπτύξει αυτόν τον καρκίνο αν δεν μολυνθεί από τον ιό.

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας Margaret Stanley τόνισε τη μεγάλη συχνότητα της λοίμωξης από τον ιό HPV, η οποία είναι πολύ υψηλή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 9 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη της λοίμωξης μέσω του εμβολιασμού, αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα HPV εμβόλια.

Οσον αφορά την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Οσον αφορά τους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις είναι οι 6 και 11. Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα, παγκοσμίως.

Ο περιορισμός των νοσημάτων αυτών θα επιτευχθεί με τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου αλλά και των προκαρκινικών μορφών του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου.

Σε Εθνικό Πρόγραμμα

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών.

Σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αυστραλία, παρατηρήθηκε μέσα σε 2 χρόνια μείωση των συσχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων. Συγκεκριμένα έχει μειωθεί στο μισό η συχνότητα των γεννητικών κονδυλωμάτων. Με ανάλογο τρόπο αναμένεται σύντομα μείωση και σε προκαρκινικές βλάβες του γεννητικού συστήματος.

Το HPV εμβόλιο παρέχει πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και συνεπώς εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (σεξουαλική δυσλειτουργία, ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). Η εξέταση κατά Παπανικολάου βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.

ΠΗΓΗ: enet.gr